Els jocs olímpics

Què són?

Els Jocs Olímpics o Olimpíades són les principals competicions esportives (d’estiu i hivern) del món, celebrades  cada 4 anys. Participen milers d’esportistes i més de dos-cents estats, convertint els Jocs així en l’esdeveniment esportiu més important del món.

Els Jocs se celebren cada quatre anys, encara que a les edicions de 1916, 1940 i 1944 no es van celebrar a causa de la Primera i la Segona Guerra Mundial.

Resultado de imagen de BOXEO

https://www.sport.es/es/noticias/juegos-olimpicos/boxeo-5238783

Resultado de imagen de GIMNASIA ARTISTICA

http://vansebastian2005.blogspot.com.es/

Als Jocs d’Estiu hi ha inclosos 26 esports amb 36 disciplines i aproximadament 300 competicions, mentre que els d’Hivern hi ha inclosos 7 esports amb 15 disciplines i aproximadament 80 competicions.

El programa actual dels Jocs d’Estiu inclou els següents esports:

-Atletisme

-Bàdminton

-Basquetbol

-Beisbol

-Boxa

-Ciclisme – BMX

-Ciclisme de muntanya

-Ciclisme en pista

-Ciclisme en ruta

-Esgrima

-Futbol

-Gimnàstica Artística

-Gimnàstica Rítmica

-Gimnàstica – Trampolí

-Halterofília

-Handbol

-Hípica

-Hoquei herba

-Judo

-Lluita

-Natació

-Natació sincronitzada

-Pentatló modern

-Piragüisme

-Piragüisme en aigües braves

-Rem

-Salts

-Softbol

-Taekwondo

-Tenis

-Tenis taula

-Tir amb arc

-Tir olímpic

-Triatló

-Vela

-Voleibol

-Voleibol platja

-Waterpolo
Programa d’esports dels Jocs d’Hivern:

 

-Biatló

-Bosbleigh

-Combinada nòrdica

-Cúrling

-Esquí acrobàtic

-Esquí alpí

-Esquí de fons

-Hoquei gel

-Luge

-Patinatge artístic sobre gel

-Patinatge de velocitat en pista curta

-Patinatge de velocitat sobre gel

-Salts d’esquí

-Skeleton

-Snowboard
Història

Resultado de imagen de OLIMPIA GRECIA

http://www.bolsadeviagem.com.br/8-pontos-turisticos-mais-lindos-da-grecia/

Resultado de imagen de OLIMPIA GRECIA

https://www.pinterest.es/pin/390968811371333150/

Olímpia.

 

A Olímpia (temple i cova sagrats dedicats al déu Zeus a Grècia) se celebraren els Jocs Olímpics de l’Antigor entre els anys 776 abans de Crist i 393 després de Crist.

Cada quatre anys enviaven missatgers a les ciutats gregues per convidar-los a l’esdeveniment. Encara que els pobles paressin qualsevol conflicte que hi havia durant els dies que solien durar els Jocs, de vegades podien ser molt sagnants.

Resultado de imagen de ESTADI GREC

https://photo.wn.com/stadium

Estadi grec.

 

Les proves que disputaven en els Jocs Olímpics eren les següents:

-Pankration (lluita a mort).

-Boxa.

-Lluita.

-Carreres de carros i a peu.

-Hípica.

-Pentatlons (llançament de disc, javelina, salt en longitud, lluita i carrera a peu).

Les normes i sancions estaven escrits a l’Estadi Olímpic en taules de bronze. Deien que els atletes devien ser grecs, competir desnuats, no podien expulsar o matar al contrari ni subornar el jurat i sobretot ser del sexe masculí.

Els premis s’entregaven al temple de Zeus (honra i glòria) i s’inscrivia el seu nom al registre.

 

Símbols 

Resultado de imagen de JJOO

http://www.itlgroup.eu/economia2/index.php/home/rss?limit=6&start=1716

 

El símbol olímpic més conegut són les anelles olímpiques: cinc anelles que representen la unió dels cinc continents (Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa i Oceania). En la nova versió es representen a color: blau, groc, negre, verd i vermell sobre un fons blanc, formant la bandera olímpica. Els colors són perquè cada nació té almenys un a la seva bandera nacional. La bandera va ser adoptada el 1914.

El lema olímpic és Citius altius fortius, que significa en llatí “Més ràpid, més alt, més fort”.

Resultado de imagen de FUEGO JJOO

https://www.elespanol.com/deportes/futbol/primera-division/20170409/207229612_0.html

El foc va començar a ser símbol des del 1928 però, la coneguda torxa va ser introduïda el 1936. La flama s’encén a Olímpia amb antics reptes grecs mesos abans dels jocs iniciant així un recorregut de la torxa que finalitza a la cerimònia d’apertura (encesa del peveter).

La mascota olímpica va ser introduïda l’any 1968, representa el país on se celebren els jocs.

Al final de cada competició s’entreguen medalles d’or, plata o bronze. Segons la posició en què quedin els esportistes. Mentre sona l’himne del país del medallista d’or s’alcen les tres banderes nacionals dels guanyadors.

Resultado de imagen de Mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

http://blocs.xtec.cat/blocprimaria/2009/02/16/barcelona-92/

Mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

Cerimònia

Resultado de imagen de CEREMONIA JJOO

http://www.correiodopovo.com.br/Esportes/Olimp%C3%ADada/2012/10/472821/Olimpiada-saiu-abaixo-do-orcamento,-dizem-britanicos

Primer se celebra la cerimònia d’obertura on segons el que disposa la Carta Olímpica, la cerimònia sol començar amb la hissada de la bandera del país on es realitzen els Jocs així com la presentació de l’himne nacional. Més tard es presenten manifestacions artístiques de música, cant, dansa, teatre, etc. de la cultura d’aquest mateix país.

Després de la part artística de la cerimònia, es realitza la desfilada dels atletes, agrupats per país, a l’Estadi Olímpic. El contingent de Grècia és tradicionalment el primer a entrar a l’estadi per tal d’honorar Jocs Olímpics de l’Antiguitat. A continuació, les nacions participants ingressen a l’estadi alfabèticament, el país amfitrió, és l’últim a entrar. Els discursos donen formalment l’obertura dels Jocs. Finalment, la torxa olímpica ingressa a l’estadi i s’encén el peveter olímpic.

La cerimònia de clausura és la que tanca els esdeveniments esportius d’aquell any. Els abanderats de cada país participant entren a l’estadi, seguits pels atletes que entren junts. Tres banderes s’hissen mentre que es reprodueixen els himnes nacionals corresponents: la bandera de la seu, la bandera de Grècia i la bandera de la seu de la següent edició dels Jocs Olímpics. El president del Comitè Organitzador i el president del COI realitzen discursos. El president del COI declara els Jocs clausurats i crida al jovent a reunir-se quatre anys després en la següent seu. Un cop clausurats, la flama olímpica s’apaga (Cerimònia d’Anvers). L’alcalde de la ciutat que va organitzar els Jocs Olímpics transfereix una bandera especial al president del COI, qui després és el lliurament a l’alcalde de la ciutat amfitriona de la següent edició de les olimpíades. A continuació, la següent seu introdueix exhibicions artístiques representatives de la seva cultura.

Resultado de imagen de BANDERAS JJOO

https://www.pinterest.es/pin/300193131395521677/

Organització

Els encarregats d’organitzar l’esdeveniment són el Comitè Olímpic Internacional i altres 203 comitès afiliats.

Resultado de imagen de Demetrius Vikelas   Resultado de imagen de Pierre de Coubertin

Demetrios Vikelas         Pierre de Coubertin

 

El Comitè Olímpic Internacional (COI) és una organització internacional creada pel francès Pierre de Coubertin i l’escriptor i empresari grec Demetrios Vikelas el 23 de juny 1894 per restablir els Antics Jocs Olímpics a la societat moderna.

La seva seu central es troba a Lausana, Suïssa.