El sexisme a l’esport

SEXISME

El sexisme és la discriminació cap a una persona basada en el sexe d’aquesta.

Com seria el masclisme, on la dona és discriminada enfront dels homes, i l’hembrisme, on l’home és discriminat enfront de les dones.

Al camp esportiu podem veure un ampli ventall d’exemples de sexisme, en aquest cas, de masclisme.

Resultado de imagen de jjoo rio

http://www.colegiovilaolimpia.com.br/blog/olimpiadas-em-gif/

Als últims Jocs Olímpics de Rio hem pogut veure discriminacions cap a la dona. La cobertura mediàtica ha criticat i/o al·legat a les esportistes. I no criticava les seves habilitats físiques, sinó que criticava el seu aspecte físic, cosa que no fa amb els homes.

Un diari italià va anomenar a tres dones que feien tir amb arc com «el trio de grassonetes».

Si busquem a Google: ‘Juegos Olímpicos Río fotos sexis’.

A la recerca no hem diferenciat en homes o dones i aquest ha sigut el resultat:

Captura de pantalla d’ordinador

Hi ha més de deu pàgines de Google plenes d’aquests resultats.

Aquestes dues imatges que veiem corresponen a una pàgina, on hi surten 9 enllaços.

D’aquests 9 enllaços referents al físic, 7 parlen de dones i només 2 d’homes.

Però encara hi ha moments als Jocs Olímpics de Rio on hem pogut apreciar el sexisme, aquí uns exemples:

 • Simone Biles va volar sobre les barres asimètriques i va acabar en una recepció quasi perfecta. Jim Watson, de la NBC, va comentar: “Crec que encara seria capaç d’agafar més altura que alguns homes”. Van pensar que si no la comparaven amb un home, la gent no captaria bé el talent.

  Resultado de imagen de simone biles jjoo

  http://www.huffingtonpost.es/2016/08/16/sexismo-juegos-olimpicos_n_11448948.html

 • ‘The Chicago Tribune’ es va referir a Corey Cogdell, guanyadora de dues medalles de bronze com a “l’esposa d’un defensa dels Bears”. Tampoc els va importar amb què defensa està casada. Simplement, el fet d’estar casada amb un futbolista sembla ser més important que ser una de les millors tiradores del món.

  Resultado de imagen de corey cogdell

  http://www.huffingtonpost.es/2016/08/16/sexismo-juegos-olimpicos_n_11448948.html

 • Dana Vollmer va tenir un fill feia un any i quatre mesos, i un reporter de la NBC va dir que deuria ser la primera dona que guanyés una medalla després de tenir un fill. Això dóna a entendre que les dones que tenen fills no poden fer tot el que feien abans de parir, fet que no és cert.

  Resultado de imagen de dana vollmer

  http://www.huffingtonpost.es/2016/08/16/sexismo-juegos-olimpicos_n_11448948.html

 • Després de que Katinka Hosszu fes el rècord mundial en els 400 metres combinats individuals, Dan Hicks, de la NBC, va desviar l’atenció i va atribuir el mèrit a l’entrenador i marit d’Hosszu, Shane Tusup, qui, segons Hicks, era “l’home més responsable” de la seva execució. El comentarista ha reiterat les seves paraules, “És impossible explicar bé la història de Katinka sense atribuir a Shane els seus mèrits”. Encara que Tusup mereixi reconeixements, la que ha fet el rècord mundial ha sigut Katinka, el que hauria de fer és esperar que ella rebi la medalla abans de parlar del seu entrenador.

  Resultado de imagen de katinka jjoo

  http://www.mundodeportivo.com/juegos-olimpicos/rio-2016/20160807/403758293826/katinka-hosszu-la-nadadora-sin-limites.html

 • Segons la NBC encara que siguis una dona madura, seguiràs sent una “noia”. Ells parlen de “l’equip de ciclisme dels homes” i “l’equip de ciclisme de les noies” encara que ja tinguis una edat.

  Resultado de imagen de ciclismo mujeres jjoo

  https://peru.com/deportes/juegos-olimpicos-rio-2016/rio-2016-holandesa-anna-van-der-breggen-oro-ciclismo-ruta-femenino-noticia-468376

Aquests són uns pocs exemples de moments sexistes als JJOO de Rio l’any 2016, i com hem pogut veure, la premsa sol discriminar a la dona.

Ara ens centrarem en el sexisme en un esport concret com és el futbol, en aquest cas, el femení. I veurem algunes discriminacions i masclisme que han de sofrir aquestes àrbitres.

Resultado de imagen de bibiana steinhaus

http://www.univision.com/deportes/futbol/bibiana-steinhaus-feliz-y-agradecida-de-arbitrar-en-la-bundesliga

Bibiana Steinhaus, el 2007 va ser la primera dona àrbitre a la lliga de futbol professional alemana.

Aquí tenim dos casos molt greus dels comentaris que sofreixen les àrbitres a un partit.

El primer que veurem és un que va ocórrer al 2015, durant un partit de la Primera Divisió Autonòmica de Melilla que va enfrontar a la Penya Barcelonista i al Sporting Club Constitució. El Sindicat d’Àrbitres va denunciar el cas.

Segons diu aquesta agrupació, “l’àrbitra assistent va ser insultada per un jugador que, després de ser expulsat per insults sexistes, va continuar amb ells des de la grada”. El Comitè de Competició de la Federació Melillense de Futbol li va imposar al futbolista un càstig de 18 euros i tres partits de suspensió.

El jugador de l’Sporting Club amb el dorsal 11, segons reflecteix l’acta, va ser expulsat en el descans per dirigir-li a la col·legiada: “Nena, vés-te’n a casa a netejar trastos, que tu no serveixes per això; casa’t”. Ja ubicat a la graderia, el futbolista va seguir dirigint-se a l’assistent dient-li: “Treu-me l’expulsió, que aquesta nit et convido a sopar”.

El Sindicat, davant els fets i després de la sanció federativa, demana alguna actuació de la Comissió Antiviolència amb tots aquests casos, sobre els quals reflexiona: “Ja no parlem de la violència contra els àrbitres, estem barrejant la violència sexista que és una cosa molt més greu i que ve recollit per la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport com un element a perseguir en el nostre esport“.

I ara podem veure un altre cop violència sexista, un altre cop cap a una àrbitra. On l’agressor no és un jugador com en l’anterior cas, sinó que és el president del club visitant. Qui va retreure a la dona la seva falta de criteri només per ser dona.

Va ser al partit de 4ª andalusa sènior que va enfrontar al C.D. Utrera i al Racing Los Molares en el Municipal San Juan Bosco de Utrera, Sevilla. I, aquest cop sí, l’àrbitra ho va reflectir a l’acta.

El president del club va dir a l’àrbitra: “No tens ni idea d’arbitrar, vés-te’n a la teva casa a fregar que és el que hauries de fer”, “Apunta que el president del Molares t’està insultant, que seguiré fins que ploris i te’n vagis a la teva casa a fregar que és l’únic que saps fer”.

La trobada no es va aturar perquè no van considerar que corregués perill la seva integritat física.

Ara veurem el cas de Claudia Neumann, comentarista dels partits de l’Eurocopa en la televisió alemana.

Resultado de imagen de claudia neumann

http://www.tribunafeminista.org/2016/06/claudia-neumann-primera-mujer-en-retransmitir-la-eurocopa/claudia-neumann/

Neuman, una veterana i experimentada reportera de futbol que ja ha comentat per a la televisió Mundials femenins, i partits de la Bundesliga, va aparèixer en aquesta Eurocopa França 2016 per primera vegada al capdavant d’un micròfon durant un gran torneig masculí de seleccions. Les reaccions de l’audiència a través de les xarxes socials no es van fer esperar. Els comentaris, però, estaven en gran part plens de menyspreu, desdeny, agressivitat i fins odi sexista.

“Per què no està a la cuina?” “Res contra l’emancipació, però no poden deixar-nos el futbol a nosaltres?”; “Hauries d’estar cuinant”; “Aquesta vella s’hauria de dedicar a comentar tornejos de gimnàstica rítmica”; “Qui la va autoritzar a sortir de la cuina?”; “Segur és lesbiana”.

Aquests van ser alguns dels comentaris que Neuman va rebre a Twitter, a les altres xarxes socials tampoc van ser molt amables.

“Jo em mantindré dempeus. No corro cap risc de tirar-me desesperada des de dalt de la torre Eiffel. La gent que m’ataca aquesta convertint-me en un màrtir, i d’aquesta forma estan aconseguint exactament el contrari al que es proposen“, va comentar la periodista, de 52 anys. Ella també va valorar aquest debat com una oportunitat per obrir-li el camí a joves col·legues seves de comentar partits masculins en tornejos futbolístics de primer nivell.

Un sector del públic alemany, a manera de rebuig a l’actitud masclista de molts dels seus compatriotes, ha iniciat a Internet una campanya perquè Claudia Neumann tingui l’oportunitat de ser la comentarista oficial de la final de l’Eurocopa França 2016 que es jugarà a París el proper 10 de juliol. La petició ja compta amb més de 20.000 firmes i podria convertir-se en una fita, no només per al periodisme esportiu a Alemanya, sinó també per la lluita a favor de la igualtat de gèneres en el camp laboral.

No hi ha dubte del creixement que ha viscut el futbol femení en els últims anys. Fins fa poc temps formar un equip en futbol base era pràcticament impossible. Avui dia, l’anomenada Lliga Iberdrola compta amb evident suport econòmic, les jugadores estan representades per l’AFE (Associació de Futbolistes Espanyols), el Mundial de Canadà o els Jocs Olímpics de Rio van ser un èxit, cada vegada més estadis obren les seves portes.

Segons l’últim informe Women ‘s football across the national associations de la UEFA, gairebé 1.300.000 jugadores competeixen cada cap de setmana (31.831 a Espanya); La Champions League va ser vista per més de 3,5 milions d’espectadors i ha elevat els seus ingressos en un 92% en els últims quatre anys; hi ha més de 233 equips nacionals incloent categories inferiors; i el nombre d’aficionats que van a les grades segueix la mateixa tendència.