FRANCESC VICENT GARCIA: “A una hermosa dama…”

El rector de Vallfogona

El Rector de Vallfogona

Francesc Vicent Garcia i Torres

(Sobrenom: el Rector de Vallfogona)

[Tortosa, Baix Ebre, ~1582 — Vallfogona de Riucorb, Segarra, 2 set. 1623]

Poeta. Estudià a la Universitat de Lleida; el 1605 fou ordenat de sacerdot a Vic, i dos anys després guanyà per concurs la parròquia de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb, que conservà tota la vida.

Com a poeta seguí els models imposats pels autors castellans del moment, tant en l’aspecte formal (versificació, gèneres, rima) com en la temàtica; així, en una diversitat molt pròpia del barroc, conreà una poesia artificiosa i elegant (com el sonet A una hermosa dama de cabell negre… o les Dècimes d’un galan a les llàgrimes d’una dama…), faules mitològiques de caràcter burlesc, sàtires violentes contra persones o modes literàries i també composicions obscenes i, sobretot, grolleres, amb un llenguatge castellanitzat i ple de tòpics literaris.

Des del primer moment la seva extensa obra poètica tingué una gran popularitat, i d’una manera especial la de caire humorístic i escatològic, que, imitada per molts autors catalans del s. XVII, donà lloc al fenomen que hom coneix com a “vallfogonisme”.

[Extret d’Enciclopèdia Catalana]. Si voleu saber-ne més feu un clic damunt de la publicació.

vallfogona

COMENTARI: Aquest poema és el cant a una bella dama que el té encisat. Es basa en un dels trets més característics de l’estètica barroca, el contrast i el joc semàntic entre oposats. L’acció se situa en un terrat i el poeta, contempla com la dama es pentina, expressa en l’últim tercet, el paral·lelisme entre el cor alterat per tanta belllesa, si serà capaç d’arribar al de l’estimada, a l’harmonia a què aarriben els contraris posats en joc per l’acció de pentinar els cabells de la dama.

El poema és un sonet de versos decasíl·labs amb rima 10A/10B/10B/10A 10A/10B/10B/10A 10C/10D/10E 10C/10D/10E.

Podeu descarregar el poema només fent-hi un clic.