DIA DE LA DONA TREBALLADORA – Folgueroles 2010

“LA MATERNITAT D’ELNA”
El grup de català per a majors de 60 anys de Folgueroles amb el suport de l’Ajuntament, us volem comunicar que el proper dia 12 de març (20:30 al Centre Cultural) tindrem al nostre poble l’autora de “la Maternitat d’Elna”, Assumpta Montellà, que ens oferirà una conferència-col·loqui sobre el llibre i tota la temàtica que l’envolta.
Us ho avancem ara perquè us animeu a llegir el llibre, que teniu disponible a la Llibreria i també, properament, al bibliobús.

El 26 de gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. A Catalunya la guerra estava perduda. Començava un llarg exili.
La immensa majoria d’exiliats van ser internats per l’Estat francès als oficialment denominats “camps d’acolliment”, veritables camps de concentració sense cap condició sanitària i vigilats per tropes senegaleses. El fred, la mala alimentació i la deixadesa dels oficials al càrrec van afegir a la pena de l’exili penalitats inhumanes.
Tot i així, la vida continuava i nombroses dones ingressades al camp es van veure obligades a donar a llum en pèssimes condicions en unes cavallerisses de Perpinyà. La mortaldat en aquests casos era elevadíssima: si no moria el nadó, moria la mare i, si no, tots dos.
Davant aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa que havia seguit la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà, va organitzar en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna una maternitat on atendre les mares procedents dels camps i els seus fills.
Si bé la major part dels 597 infants nascuts a la Maternitat Suïssa d’Elna eren fills de republicanes arribades a l’exili des de Catalunya, entre el 1939 i el 1944, hi van néixer també infants jueus i d’altres procedències.
Font: Memorial democràtic

Blog d’Assumpta Montellà: http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/

(Del programa. Enviat per Eva Blasi)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *