El món no és cap joguina

Aquest és el títol del llibre de Philippe Meirieu per a la col·lecció Micro-Macro Referències de l’ Editorial Graó. Cito literalment la contraportada del llibre :

“…Amb aparença de seriositat o traient-hi importància, arreu es juga a tot: a la borsa, a l’escola o a la guerra, a la seducció o a la destrucció, però, això sí, deixant darrera cadàvers de veritat i éssers humiliats o amargats. I és que, si bé un infant descobreix el món jugant, jugant, una persona adulta el destrueix. Aleshores, doncs, és que potser ens hem convertit en “infants reis”, incapaços de distingir entre joc i realitat, que arrasem tot el que trobem davant nostre?

Ja comença a ser urgent que guiem els infants i els adolescents en la seva aproximació al món, que els ajudem a descobrir la fragilitat dels altres i que els ensenyem a resistir la temptació de mostrar-se prepotents i, amb això, els preparem per lluitar contra l’hegemonia de la joguina, que es també la del menyspreu i la violència. Sí, calen referències educatives clares i també un projecte polític seriós.

Philippe Meirieu ens guia per aquest camí a partir d’una colla de reflexions. Mitjançant petits capítols, l’autor reflexiona sobre aspectes com ara l’educació dels més menuts i la formació de la ciutadania, la moda, la televisió, les relacions familiars i l’educació del medi ambient, com també l’autoritat de les persones adultes i la funció de l’escola. I, en les seves paraules, hi trobarem des d’un ressó de les nostres pròpies preocupacions fins a eines de reflexió i pistes per emprendre l’acció. Tot això amb un principi fonamental que avui dia esdevé més necessari que mai : no hem de reduir el món a un joc, a una pantalla o a un objecte de desig, sinó que hem d’aprendre a viure-hi tots junts i procurar que duri més que nosaltres.”

És un bon llibre per a pares, mares, mestres i educadors en general. Ens fa reflexionar i ens fa créixer com a persones davant del món.

El tenim a la nostra Biblioteca i us el podem deixar.

Si voleu saber més coses de l’autor aneu al seu enllaç i d’aquest llibre en concret accediu a l’article Dècembre 2009: Pourquoi je m’engage en politique avec Europe Ècologie.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *