Visita de 6è

VISITA DELS ALUMNES DE 6È A L’INSTITUT TERRA ALTA

Els alumnes de 6è de primària de la nostra comarca ens visiten cada any per tal de conèixer les instal·lacions, les activitats  i la gent que convivim diàriament. Acollim al voltant de 70 alumnes. Per donar-los la benvinguda, els alumnes de química de 1r de batxillerat i/o 4t d’ESO volen acompanyar-los durant una estoneta, compartint els seus coneixements i guiant-los en l’aprenentatge d’una reacció química senzilla.

L’objectiu d’aquesta experiència és que coneguin els laboratoris, així com que adquireixin alguns conceptes molt simples sobre la ciència, integrant el coneixement científic amb la diversió.

Primer fabricaran el seu propi “blandiblu”. A més, construiran amb paper i per grups un polímer entrecreuat que poden portar a les seves respectives escoles. Tots els xiquets i xiquetes marxaran del centre amb el “blandiblu”, també conegut com “slim”, elaborat per ells mateixos.

Què és el blandiblu o slim?

Es tracta d’un polímer d’aspecte fastigós, pot ser blau, verd o de qualsevol color, però la seva textura és com la d’un moc.

Slime00

Per tal de ser científicament correctes direm que es tracta d’un polímer sintètic entrecreuat, amb consistència de gel. Format a partir del polialcohol vinílic i bòrax.

Què és un polímer?

 Els polímers són macromolècules, és a dir, molècules de grans dimensions formades per la unió de molts i molts compostos orgànics (normalment iguals) més petits, anomenats monòmers,  mitjançant enllaços covalents.

Els polímers són de gran utilitat.

·Història dels polímers

·Tipus de polímers

oSintètics. Creats als laboratori com el plàstic (PET, PVC, etc) teixits sintètics com el nilons o polièsters, etc.

oNaturals. Són presents a la naturalesa. En la seva síntesi no hi participa l’acció de l’home. En són exemples la cel·lulosa, el midó, les proteïnes o l’AD.

Guió de l’experiència

Materials

Gotet de plàstic

Palet de plàstic

Pipetes de 10 i 5 mL

Pipetejador o pera de goma

Reactius

Alcohol polivinílic (PVA) al 4%

Borat sòdic o bòrax al 4%

Aigua

Procediment

1. Poseu 20 mL de la dissolució de polialcohol vinílic al 4%, també conegut com polietenol en un got de plàstic. Aquesta dissolució ja està acolorida amb colorants d’ús alimentari.
2. Agiteu i observeu el seu aspecte.
3. Afegiu 5 mL de dissolució de borat de sodi o bòrax, també al 4%.
4. Agiteu la mescla vigorosament. La mescla s’anirà convertint en una massa viscosa.
5. Quan hagi aconseguit la consistència d’un gel retireu-la del got i continueu donant-li forma amb les mans.
6. Compareu les propietats del gel obtingut amb les de la dissolució inicial de polietenol.

Atenció: La quantitat de bòrax que s’addiciona determina la major o menor viscositat del blandiblu. Si en posem massa obtindrem una mescla poc viscosa. Si n’afegim poca quantitat quedarà molt viscosa.

Fabricació de blandiblu

Què ha passat?

L’alcohol polivinílic (PVA) és un bon emulsionant, té propietats adhesives i no és tòxic. S’usa com a matèria primera per a fabricar els acetats de polivinil. També s’usa com espessant en cosmètica entre d’altres coses.

Aquesta és la molècula del polietenol.

pva-polyethenol-126

El bòrax (Na2B4O7·10 H2O), també s’anomena tetraborat sòdic, és una sal blanca i suau fàcilment soluble en aigua. S’usa com detergent, desinfectants, sabons, …

També s’usa com matèria primera per a la fabricació de vidres i ceràmiques.

La reacció que té lloc és molt senzilla.

El PVA, que ja és un polímer, és soluble en aigua. Els ions borat procedents del borat de sodi formen enllaços transversals entre les cadenes de PVA com si fos un pont. Aquest  fenomen és conegut com entrecreuament o reticulació de cadenes i provoca un augment de la mida del polímer alhora que augmenta la viscositat. La unió entre les molècules és forta.

Aquest és la nova macromolècula formada.

molecula polimer

 

I ara una mica de manualitats….

Per tal que els xiquets puguin entendre millor el concepte de polímer entrecreuat, farem una manualitat molt senzilla. Segurament que tots hem utilitzat algun cop la tècnica de la cadeneta per guarnir les festes d’aniversari.

Amb uns fulls de dos colors diferents, unes estisores i cola de barra construirem el nostre primer polímers entrecreuat.

1.- Tallarem 24 tires de paper blanc, també podria ser paper de diari o paper usat per una cara.

2.- Enganxem els dos extrems del paper amb la cola de barra, per tancar la primera anella de la cadena. Cada anella representa un monòmer de l’alcohol.

3.- Passem per dins una segona tira de paper i també la tanquem.

4.- Seguint el mateix procediment fem tres sèries amb 8 anelles. Cada sèrie representa el polímer format pel polialcohol vinílic.

5.- Amb 5 tires de paper d’un altre color representarem l’ió borat que manté unides les cadenes del polialcohol vinílic. La tira de color haurà d’unir una anella de la primera sèrie i una de la segona. Amb una segona tira unirem la segona sèrie amb la tercera.

El resultat podria ser una cosa així:

Polímer en paper

FOTOS DELS ALUMNES DE 6È

Pels qui encara en volen més

Hi ha altres maneres d’obtenir blandiblu. En podeu trobar moltes per internet.

fluorescent

2 respostes a Visita de 6è

  1. Retroenllaç: [BLOCKED BY STBV] Visites de l’alumnat de 6è de la Terra Alta | Bones pràctiques a l'Institut Terra Alta

  2. Retroenllaç: [BLOCKED BY STBV] Visites de l’alumnat de 6è de la Terra Alta | Bones pràctiques a l'Institut Terra Alta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *