Les persones que se salten aquest important à pat, el primer del dia, pateixen retrocessos en els nivells d’estat d’à nim, la memòria i l’energia, segons indiquen diferents estudis. També són més propensos a guanyar pes, en part a causa dels excesos que es produeixen en els altres à pats del dia. La investigació sobre els hà bits de les persones que participen en el National Weight Control Registry, un estudi a llarg termini als Estats Units, mostra que al voltant del 80 per cent de les persones esmorzen cada dia.
Noves investigacions suggereixen, a més, un altre avantatge d’esmorzar: redueix el risc de diabetis tipus 2. Ho indica un estudi publicat en la darrera edició del ‘American Journal of Clinical Nutrition’, en el que els investigadors han seguit 29.000 homes durant 16 anys, i han registrat la seva dieta, l’exercici, les taxes de malaltia i altres marcadors de la salut. Al voltant de 2.000 d’ells van desenvolupar diabetis tipus 2 al llarg de l’estudi. Van veure que els que ometien l’esmorzar amb regularitat tenien un risc un 21 per cent major de desenvolupar diabetis que aquells que habitualment menjaven al matÃ.
Altres estudis anteriors també han trobat una relació entre saltar l’esmorzar i un major risc de diabetis tipus 2. Si bé no està  clar el per què d’aquesta relació, alguns cientÃfics sospiten que un dinar del matàajuda a estabilitzar el sucre en la sang durant el dia. Altres recerques mostren que el consum d’una major proporció de calories durant altres hores del dia, especialment els hidrats de carboni, té un impacte perjudicial sobre el sucre de la sang i els nivells d’insulina.