+ Ciència. Divulgació de la ciència des del Planetari de Castelló

El 20 i 21 de febrer ha tingut lloc al Planetari de Castelló la trobada biennal amb conferències de divulgació científica +Ciència. Estan dirigides a la societat en general i també al professorat de ciències. Ho organitza el CEFIRE de Castelló i el Planetari.  Aquí teniu el programa.

Divendres, ens van agradar molt el taller d’òptica, on vam aprendre a difractar la llum per mesurar glòbuls rojos. Molt interessants totes les experiències presentades i aplicables en els laboratoris. Per acabar la jornada d’una manera distesa va actuar el grup Improplana,  cinc improvisadors que va donar un punt còmic necessari i distès.

El segon dia vam descobrir, entre altres, la fantàstica geologia de Castelló de la mà de Vicent Cardona, que ha fet un magnífic recull fotogràfic amb explicacions. Nosaltres vam tenir la sort de sentir en directe el detall de cada fotografia, però l’exposició és permanent, així que si aneu al Planetari de Castelló la podeu veure i gaudir.

anticlinal

Magnífic anticlinal.

D’altra banda, vam assistir a un taller molt divertit i creatiu de la mà d’Aida Ivars, membre de Los Gatos con Batas, que realitzen els CREA (Conte, Repte i Experiment amb Art), amb l’objectiu de divulgar la ciència mitjançant contes. És recomanat per a 1r i 2n d’ESO especialment, però també es pot fer a 3r i 4t segons l’alumnat i la imaginació del professorat. Seguiu-los al Facebook i a Pinterest per veure com podeu reproduir els contes, normalment el material és molt senzill de trobar i segur que als nens els hi encanta (també a primària, clar).

Una xerrada que ens va cridar molt l’atenció va ser la del professor Juan Tomé Escribano. Va explicar bona part d’això d’una manera molt senzilla i va acabar amb un conte per recordar-nos els conceptes bàsics de cosmos. Les explicacions divertides i la gràcia que li posa fan sospitar que els seus llibres deuen ser molt divertits.

I, en fi, unes jornades de ciències molt amenes i molt recomanables. Aprofitant l’avinentesa que l’ABACUS tenia exposats uns quants llibres de ciència vam aprofitar per adquirir-ne alguns, no tots els que haguéssim volgut, però serà en una altra ocasió.

llibres geo

 

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Física, Geologia, Química. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *