
El supertelescopi ASKAP, al desert australià. EFE
El radiotelescopi Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), el més poderós i gran del món, va ser inaugurat aquest divendres en una remota zona desèrtica d’Austràlia, amb l’objectiu d’investigar l’origen de les estrelles, quàsars i púlsars, i fer un cens de totes les galàxies.
Askap, valorat en més de 1.500 milions d’euros, disposarà també d’antenes i instal·lacions a Nova Zelanda i Sud-àfrica.
El ministre australià de Ciència, Chris Evans, va dir en l’acte inaugural que el telescopi serà “el més poderós del món i la seva capacitat superarà de molt els actuals”, segons la cadena de televisió ABC. “La primera part del projecte començarà a operar cap a l’any 2020”, va afegir.
Per a la seva ubicació es va elegir un lloc remot i desèrtic d’Austràlia perquè les ones de les ciutats no causin interferències. És el desert de l’estat d’Austràlia Occidental. Ocupa un espai de 126 quilòmetres quadrats que compta amb l’Observatori Radioastronòmic de Murchison i 36 antenes SKA (Square Kilometre Array), de 12 metres de diàmetre cada una. I tot i que encara no està completat, ja començarà a enviar dades a l’observatori, on està previst que es mogui diàriament una informació equivalent a 124 milions de discos Blu-Ray.
(Continua llegint l’article…)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]