Volcanes que provocan revoluciones

Los expertos niegan efectos como los que produjo Laki en 1783.

Aunque los vulcanólogos estiman que la fuerza de Laki es unas cien veces mayor que la de Eyjafjalla, también consideran que esta erupción podría tener efectos en la agricultura y la ganadería si las cantidades acumuladas superan ciertos niveles. En el caso de la agricultura, hay un problema tanto de peso, es decir, de la propia carga de las cenizas sobre los cultivos, como de contaminación. “Para espesores por encima de unos cinco centímetros, se asume pérdida total de cosecha”, detalla Martí. Además, la ceniza es un elemento nocivo que lleva gases como flúor o azufre, lo que tendría consecuencias sobre la ganadería.

La erupción de Laki, sin grandes columnas de ceniza, emitió gran cantidad de azufre. El gas se fue a la atmósfera y se combinó con el agua, transformándose en ácido sulfúrico. “Provocó un efecto de enfriamiento y las cosechas se perdieron como consecuencia directa de ello”, añade el experto, para el que la actividad de ambos volcanes no son comparables. Los investigadores insisten en la imposibilidad de detallar la duración de la erupción de Eyjafjalla. Lo que sí explican es que el volcán podría dejar de emitir cenizas aunque la erupción continuase, debido en parte a que el agua del glaciar se hubiese consumido.

(llegeix l’article sencer)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de General, Geologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *