El pont

Oi que a vegades no ens calen les paraules per transmetre com ens sentim? Això és el que passa als protagonistes d’aquest vídeo que, de ben segur, us duran a reflexionar de quina manera les persones, amb la nostra manera de fer, podem provocar contagi emocional. Si som capaços d’aturar-nos un moment… potser ens adonem que hi ha altres opcions.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LAOICItn3MM[/youtube]

En el document El pont us podreu descarregar la proposta didàctica.

Les nostres veuetes

Necessitem les emocions per viure perquè sempre ens aporten informació valuosa sobre nosaltres mateixos. Les cinc bàsiques (segons la majoria d’autors), alegria, tristesa, fàstic, ira i por, ens ajuden en el nostre dia. Quan ens permetem sentir-les, podem aprendre a gestionar-les d’una forma ecològica i sostenible.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SG4BXtRqY2k[/youtube]

Proposta didàctica en el document Les nostres veuetes.

Els teus actes són els teus monuments

El precepte d’octubre del senyor Browne era:

ELS TEUS ACTES SÓN ELS TEUS MONUMENTS

Ens va dir que estava escrit a la làpida d’un egipci que va morir fa milers d’anys. Com que estàvem a punt de començar a estudiar l’antic Egipte a història, el senyor Browne va pensar que era un precepte oportú.

De deures ens va posar escriure un text sobre què creiem que volia dir aquell precepte o què ens semblava.

Això és el que jo vaig escriure:

 El que vol dir aquest precepte és que hauríem de ser recordats per les coses que fem. Les coses que fem són el més important de tot. Són més importants que no pas el diem o quin aspecte tenim. Les coses que fem perduren més enllà de la nostra mort. Les coses que fem són com els monuments que la gent construeix per honorar els seus herois després de morts. Són com les piràmides que construïen els antics egipcis en honor dels faraons. Només que en lloc d’estar fets de pedra estan fets dels records que la gent té de tu. Per això els teus actes són com els teus monuments. Construïts amb records en lloc de pedra.

R.J Palacios, Wonder

 El document Els teus actes són els teus monuments conté les propostes didàctiques, des de l’ecologia emocional i també per treballar a classe de llengua catalana.

Meteorologia personal

Seu confortablement. Tanca els ulls o acluca’ls una mica, com et vingui de gust. Dedica’t a descobrir tranquil.lament com et sents. Quin temps fa dins teu? Et sents relaxat? Hi fa sol, al teu interior? O et sents com quan està núvol o plou? Potser hi ha una tempesta. Què observes? Sense reflexionar, deixes entrar el pronòstic del temps que correspon al que sents en aquest moment. I quan estàs ben segur del que sents ara, deixes estar les coses tal com són… No has de voler sentir una altra cosa o canviar el que hi ha. De la mateixa manera que no pots canviar el temps que fa a fora, tampoc no pots canviar el que fa en el teu interior.

Queda’t un moment a prop del que sents. Pares atenció, amb placidesa i curiositat, als núvols, al cel clar o al xàfec que s’aproxima… No pots canviar el teu humor de sobte. Però, en un altre moment del dia, el temps haurà canviat…

Ara per ara, hi ha el que hi ha. I està bé. Els sentiments canvien, canvien tots sols.

Eline Snel, Tranquils i atents com una granota

Si voleu, també el podeu escoltar:

I en el document Metereologia personal trobareu la proposta didàctica.

Principi d’Aristòtil

Text per dictar

Enfadar-se és fàcil, però fer-ho amb la persona adequada, amb el propòsit just i de la manera correcta ja no ho és tant.

Aristòtil, Ètica a Nicòmac

 

 

Per tenir el material didàctic per treballar aquest dictat, us podeu descarregar el document Aristòtil.

Compta els dies als estels

La cançó Compta els dies als estels és un cant a la confiança en nosaltres mateixos per superar les dificultats. Va ser estrenada a la marató del 2012 que, aquell any, estava dedicada a recaptar diners per investigar sobre el càncer. En aquest enllaç trobareu una proposta didàctica per treballar-la a classe.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MlvuglmTmY4[/youtube]

Teclat defectuós

Teclat defectuós

A casa mxva txnim un txclat d’ordinador  qux funciona força bx, xncara qux xs tracta d’un modxl una mica antic. Nomxs tx un pxtit dxfxctx: qux no pot fxr funcionar una dx lxs txclxs. Tx quaranta trxs txclxn qux funcionxn dx mxravxlla. Totxs van bx mxnys una. Aquxst fxt sxnyala una notablx difxrxncia xn tot allò qux xscric amb xl mxu txclat d’ordinador vxll.

Hxm d’anar amb comptx a fi qux xl nostrx grup no sigui com aquxst txclat. Cap mxmbrx dxl grup tx drxt a pxnsar: “Total… jo sóc nomxs un mxmbrx dxl mxu grup i vagi jo bx o malmxnt no xs notarà!”

Hxm dx comprxndrx d’una vxgada qux pxr tal qux xl grup vagi xndavant xs nxcxssari qux tots xls mxmbrxs participin activamxnt sxgons lxs sxvxs possibilitats. Si no xs així, al grup li costarà molt dx tirar xndavant.

Potsxr qux algunxs vxgadxs pxnsis qux xs pot prxscindir dx tu, qux no xts important… Xn aquxsts momxnts pxnsa xn xl mxu txclat d’ordinador vxll i alxshorxs rxcorda: “Jo sóc una txcla important! Si no col.laboro, xl grup i xls mxus amics sx’n rxssxntxn. Jo dxixo dx crxixxr i xl grup tindrà moltxs dificultats pxr tirar xndavant.

Tots a col.laborar!

Documxnt pxr dxscarrxgar matxrial didàctic: Teclat defectuós

La grandesa del cor

Text per dictar

“La grandesa”, va escriure Beeche, “no consisteix a ser fort, sinó a usar bé la força… El més gran de tots és aquell que aconsegueix arribar a més cors amb la seva força.”

J. Palacio, Wonder

La grandesa del cor (material didàctic per descarregar)

Cadena de favors

A vegades, a la vida, un gest senzill ens retorna la confiança en la humanitat, en la nostra capacitat solidària. Moltes vegades, quan ens aturem un moment, ens adonem que tenim milers d’oportunitats de fer dibuixar un somriure a la cara de l’altre. Els petits canvis són poderosos!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8Gosg1ybxTU[/youtube]

Cadena de favors és el document on trobareu les propostes didàctiques per treballar amb aquest vídeo.