“Orfeo” de Luigi Rossi

A mi personalment, l’òpera no és un gènere que m’agradi gaire, ja que estem acostumats a la música més moderna i actual, però tot i així he trobat un referent clàssic de llarga tradició operística en aquesta obra barroca de Luigi Rossi, Orfeo, que a més fa referència al nom del nostre bloc de referents clàssics en la música, L’empremta d’Orfeu.

Orfeu és una òpera en un pròleg i tres actes amb música de Luigi Rossi i llibret de Francesco Buti. Es va estrenar el 2 març 1647 al palau del difunt cardenal Richelieu (Palais Cardinal), després convertit en Palais-Royal, a París.

Va ser el cardenal Mazarino qui va cridar a Luigi Rossi a París, confiant-li el llibret de Buti, en el qual el mite d’Orfeu era adaptat lliurement per tal d’inserir alguna simbologia que glorifiqués el poder sobirà del rei de França.

L’espectacle va durar sis hores, amb passatges coreogràfics, com era el gust del teatre musical francès. Tot i que era en idioma italià, es va adaptar completament. Va tenir gran èxit, encara que el llibret va ser jutjat des de llavors desorganitzat.

La partitura, considerada perduda, va ser trobada l’any 1888 per Romain Rolland a la Biblioteca Chigi de Roma, però inicialment no va ser atribuïda a Luigi Rossi. La primera representació en temps moderns va tenir lloc l’11 de juny de 1985 a el Teatre alla Scala, sota la direcció de Bruno Rigacci i direcció escènica de Luca Ronconi.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Kchbd3Twtsw[/youtube]

Quins altres compositors han tractat el mite d’Orfeu? Quina òpera sobre el músic traci us agrada més?

Ana Mª Falcón Durán.
2n de Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de General, Procedite i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *