90è aniversari de la mort de Debussy

Avui 25 març fa 90 anys que va morir el compositor francès Claude-Archille Debussy (1862-1998). Se’l considera el pare de la música moderna i el precursor de l’impressionisme musical.

monet2.JPG

Impression: soleil levant, del pintor francès Claude-Oscar Monet (1840-1926)

Impressionisme

Originàriament, l’impressionisme era un moviment pictòric que utilitzava pinzellades ràpides i curtes, de manera que no es produien masses de colors ni perfilaven cap dibuix concret i que cal observar-les des d’una certa distància per tal que les formes en configurin en la nostra ment.

+ info: Impressionisme pictòric. Característiques, obres i autors

Semblantment, i allunyant-se de les normes tradicionals heretades del Romaticisme, l’impressionisme musical utilitza les seqüències d’acords que configuren el teixit harmònic com a entitats independents però relacionant-les entre sí per la seva sonoritat, que configuren un discurs sonor de caràcter no lineal. Aquesta manca de definició tonal produeix una sensació de vaguetat i suggereix una atmòsfera sonora flotant.

Una altra característica de la música de Debussy és la utilització d’escales arcaiques (és a dir, ja en desús) i d’escales tradicionals de països d’Orient, com les pentàfones (de cinc sons), que li donen a les seves composicions un cert orientalisme.

També, el tractament melòdic de la seva música evoca llocs màgics i idil·lics que semblen sorgir d’un somni, a voltes impregnat de sensualitat.

Syrinx, per a flauta travessera

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

 • Versió amb flauta de Pan de Simion Stanciu

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

 • Versió amb saxo

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Exposició Mundial de París (1889)

Fa pocs dies parlàvem de l’Exposició Internacional 2008 que tindrà lloc a Saragossa. Doncs bé, perquè ens adonem de la influència que poden tenir aquestes exposicions, podriem citar l’exemple de Debussy.

En l’Exposició Mundial de 1889, París va acollir expositors d’arreu del món i, com a curiositat, dir que la famosa torre Eiffel va ser el seu símbol. De fet, era la porta principal d’accés a aquesta gran fira. Precisament en aquesta exposició, Debussy va poder escoltar per primera vegada un conjunt instrumental característic de la illa de Java (Indonèsia), el gamelan, format per xilòfons, metal·lòfons, gongs i tambors.

El gamelan i la música indonèsia van causar una gran impressió en Debussy. Va descobrir unes sonoritats i musicalitat que fins aleshores eren nous per a Occident. I és que combinen dos tipus d’escales (Slendro i Pelog, de cinc i set notes respectivament) de manera que els sons es poden simultanejar en qualsevol combinació sense que l’harmonia resultant sigui dissonant perquè no hi ha una nota tonal, així que no hi ha cap jerarquia que determini la seqüència dels acords, i no hi ha diferenciació pròpiament dita entre la melodia i l’acompanyament.

Escolteu un gamelan de Bali (Indonèsia)

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

+ info. Ampliació sobre l’estil compositiu de Debussy

2 thoughts on “90è aniversari de la mort de Debussy

 1. Martí Fernández-Real 1r ESO D

  Hola!
  La versió de Syrinx que m’ha agradat més és la de la flauta de Pan, perquè et feia sentir com més dins d’una selva, amb el vent fent sonar les branques de bambú, que és una de les característiques d’aquest instrument, i a mi aquesta sensació m’ha agradat molt. Les altres versions també estan bé, però la que m’ha agradat més ha estat la de flauta de Pan.
  I pel que fa al gamelan, m’ha agradat també bastant perquè hi ha molta varietat d’instruments tocant a l’hora, encara que per mi estan una mica descordinats (però potser és la cultura d’allà, així que no formulo cap queixa).
  M’agrada Debussy, com altres homes que hi ha a altres articles.
  Adéu siau!

 2. pol patiño 1er ESO D

  Això de l’impresionisme és una mica raro perquè no sé si parles de pintura o de música, però tot i així les cançons són bastant boniques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *