229 anys del naixement de Ferran Sors

Ferran Sors i Muntades (Barcelona, 1778 – París, 1839), era un guitarrista i compositor català que va viure a la mateixa època que el pintor saragossà Francisco José de Goya (1746-1828), amb qui coincidí a la cort de la duquesa d’Alba (no la d’ara -és clar-, sinó una avantpassada seva), del músic Ludwig van Beethoven (1770-1827) i dels escriptors Johann Wolfgang Goethe (Frankfurt am Main, 1749 – Weimar, 1832), George Gordon Byron (Londres, 1788- Grècia, 1824) i François-René Chateubriand (Bretanya, 1768 – 1848, París)

Avui 14 de febrer fa 229 anys que va nèixer; per això creiem oportú fer esment a la seva figura.

Apunts biogràfics

Va estudiar al monestir benedictí de Montserrat, com Antoni Soler (Olot, 1729 – San Lorenzo de El Escorial, 1783), Anselm Viola (Torroella de Montgrí, 1738 – Montserrat, 1798) i Narcís Casanoves (Sabadell, 1747 – Motserrat, 1799), tots ells destacats compositors catalans del s. XVIII, contemporanis de Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 1756- Viena, 1791).

Als 21 es traslladà a Madrid per ocupar càrrecs administratius i als 35 anys s’exilià a París on va destacar com a guitarrista i com a compositor d’òperes i de música de ballet, com “Cendrillon”, que va interpretar-se en l’estrena del Teatre Bolshoi de Moscou el 1823.

El seu virtuosisme a la guitarra el van portar a crear un mèdote d’aprenentetge per a aquest instrument.

+ info: Obres i biografia

Obres

O crux, ave, spes unica (La creu és la única esperança) (Madrid, 1804), un motet a capella per a cor de veus mixtes amb un text llatí d’un antic himne catòlic. Els intèrprets del vídeo son él Cor Jove de l’Escolania Coral Sant Agustí, en un enregistrament de concert al XXXIV Congrés Internacional de Pueri Cantores a Cracòvia (Polònia).

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/v/yDwhGgYGxIs" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Variacions sobre un tema de Mozart op. 9 interpretades pel guitarrista italià Andrea Dieci

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/v/TSIi90oIX2k" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

I ara, la mateixa obra executada per un jove intèrpret de 14 anys.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/v/UcY2lfJLRJs" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

4 thoughts on “229 anys del naixement de Ferran Sors

 1. Martí Fernández-Real

  Hola a tots!
  Un compositor genial, sens dubte, i no m’estranya que se l’hagi de recordar!
  I tocant la guitarra també hauria de ser molt bo!
  Espero que se’l recordi molts anys més!

  Que et recuperis Marta!

  Adéu!

 2. anna ginabreda sala

  Marta, primer de tot dir-te que et vagis recuperant.
  El vídeo que m’ha agradat més ha sigut el segon, tot i que el tercer, per ser un intèrpret de 14 anys, està molt bé!

 3. pol patiño 1er ESO D

  La feina de compositor (si és que és una feina) no m’agradaria fer-la; m’agrada escoltar música, m’agrada fer històries amb música, però fer un concert a partir de les meves cançons… si home!!

 4. jordi

  Un gran músic sens dubte, i una vergonya pel nostre país que hagués de fugir i que hagués de ser fora d’aquí on es reconegués la seva vàlua universal. Si s’hagués quedat segurament hauria acabat assassinat com tants d’altres l’únic delicte dels quals va ser creure en les idees que venien del país veí i acabar amb la ignorància i la inquisició pròpies del nostre. És una llàstima que gairebé ningú el conegui com tants d’altres que també ho mereixerien, aquesta és la nostra trista realitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *