Ara fa uns anys la companyia “La Zaragozana”, coneguda sobretot per la seva cervesa “Ámbar”, va presentar una curiosa novetat: “Ambar Caesaraugusta”. Recuperant les formes antigues de producció, la va confeccionar a partir de blat, i perquè ho tinguem clar una llegenda en llatí a l’ampolla ens ho recorda: “Frumenti cervisia”.
El nom del producte és també en llatí, ja que “Caesaraugusta” és el nom de la ciutat de Saragossa en època romana. Fins i tot es veu una moneda on es representa la fundació de la ciutat el 14 a. C.
Seguint aquest camí de recuperació de la cervesa tradicional, una família de Segòvia va treure al mercat una altra cervesa amb el nom en llatí: “Alea iacta” (la sort està llençada), la famosa frase de Juli Cèsar.
Els historiadors ens diuen, en efecte, que el blat era l’ingredient principal utilitzat a la cervesa a l’antiguitat, però no és menys cert que per als romans era una beguda de segona categoria, pròpia dels bàrbars. A Roma no va competir mai amb el vi, i només es produïa a les províncies del nord d’Europa, als territoris dels germànics i celtes. Un bon ciutadà romà que visqués a Caesaraugusta o a Segovia no l’hauria begut mai.
El que hom dedueix amb això és que els noms llatins aplicats a les cerveses són, més que una restauració arqueològica, un altre mètode de màrqueting. Bé, no ho oblidem, aquesta llengua encara té un cert prestigi.
-
Articles recents
Comentaris recents
Arxius
- maig 2021
- juny 2019
- maig 2018
- febrer 2018
- desembre 2017
- novembre 2017
- setembre 2017
- juny 2017
- maig 2017
- abril 2017
- març 2017
- febrer 2017
- octubre 2016
- juny 2016
- maig 2016
- abril 2016
- març 2016
- febrer 2016
- gener 2016
- octubre 2015
- juny 2015
- maig 2015
- abril 2015
- març 2015
- febrer 2015
- gener 2015
- desembre 2014
- novembre 2014
- juny 2014
- maig 2014
- abril 2014
- març 2014
- febrer 2014
- gener 2014
- desembre 2013
- novembre 2013
- febrer 2012
Categories
Meta