Noms llatins a “Mad Max: Furia en la carretera”

imperator_furiosa_motivator_by_movie_man-d8tjepv

El llatí s’utilitza a les pel·lícules per motius generalment relacionats amb l’argument, però és evident també que per al públic i els productors aquesta llengua té un punt de misteri i d’exotisme. Això pot explicar l’ús de tants noms llatins en un film apocalíptic com és el recent “Mad Max: Furia en la carretera”.
La pel·lícula (quarta de la sèrie) reprèn les aventures d’un antic policia que sobreviu com pot pels paisatges desèrtics d’una Austràlia post-nuclear. Allí es troba amb “Imperator furiosa” que és una conductora de camions molt enfadada amb el cap de la seva comunitat; això explica el terme de “furiosa”, però no molt bé el d'”imperator” que en llatí es refereix a un conductor de tropes, no de vehicles; tampoc quadra molt bé l’adjectiu femení amb un terme masculí, però té la seva lògica: si la societat s’està enfonsant, com no ho ha de fer també la gramàtica…
Aquesta camionera decideix emportar-se les noies explotades sexualment cap a un lloc més segur i rebrà l’ajuda d’en Mad Max. Ara bé, els fills del cap de la comunitat es posaran mans a l’obra per a recuperar-les. El més violent és en “Rictus Erectus”, en llatí una cosa semblant a “Somriure Tibat”, però que potser ens vol recordar l’Homo erectus, perquè és una mica bèstia… Un altre germà és en Corpus Colossus, qui, no obstant, no es cap gegant, sinó un nano deforme; no es tracta d’una ironia, sinó d’un petit error: el nom original del personatge que apareixia als còmics era “Corpus Callosum” (“Cos ple de callositats”), un nom més lògic, però el van substituir al cinema per un de més comprensible per al públic.
Un altre dels perseguidors és en “Nux”, que forma part dels guerrers capaços de sacrificar la vida pel seu líder.”Nux” és en llatí una nou, però també una cosa de poc valor. És potser amb aquest segon sentit que s’explica el nom del dissortat personatge.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *