Tu quoque, Hollande?

des-manifestants-masques-defilent-contre-la-reforme-du_991484_500x286

Aquests dies a la nostra veïna França s’estan succeint les manifestacions en protesta per l’aplicació d’una reforma educativa. Una de les conseqüències dels canvis proposats seria una disminució molt important de l’oferta de les matèries de clàssiques.
No vull entrar en la polèmica de si cal ensenyar coses més o menys pràctiques (?), polèmica que han hagut de patir els mestres de la majoria dels països capdavanters i moderns (?). No, ara només em quedo amb una imatge de les protestes que em va sorprendre molt i que he col·locat com a capçalera de l’article.
“Tu quoque, Hollande?” (“Tu també, Hollande?”) és una frase adreçada al primer ministre francès que ens recorda una altra que té ja més de 2000 anys; és la que s’atribueix a Juli Cèsar en el moment de la seva mort: “Tu quoque, filii?” (“Tu també, fill meu?”). Sembla que el general romà la va adreçar a un dels seus assassins, Junius Brutus, a qui apreciava com a un fill, però que tot i això va decidir girar-li l’esquena i acabar amb la seva vida.
Com en Juli Cèsar, aquests professors de llatí que apareixen a la imatge també han volgut censurar la ingratitud de les actuals autoritats franceses.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *