Un nou rellotge romà

Christophe-Claret-Aventicum-6

Cristophe Claret, un prestigiós dissenyador de rellotges suís, ha presentat un nou producte al seu catàleg. L’ha batejat “Aventicum”, nom de l’antiga capital de la província romana d’Helvècia actualment anomenada Avenches.
Tècnicament és tot un prodigi, però el que ens interessa recordar aquí sobre el rellotge és que aquest no vol ser només un homenatge a la ciutat natal del dissenyador, sinó també a l’emperador Marc Aureli. En efecte, l’any 1939 va descobrir-se a les ruïnes de l’antiga Aventicum un magnífic bust fet tot d’or de l’emperador, el qual és sens dubte la peça arqueològica més important trobada mai a la zona. Per això, al nucli del rellotge apareix una reproducció a petita escala de l’escultura. A més, al revers hi surt una frase atribuïda a Marc Aureli: “Perfice omnia facta vitae quasi haec postrema essent”. Aquestes paraules es poden traduir més o menys així: “Acompleix totes les accions de la teva vida com si fossin les últimes”.
Aparentment es tracta d’una cita de les “Meditacions”, el llibre de reflexions filosòfiques que l’emperador va escriure durant les poques estones lliures que les campanyes militars li van permetre. Això sí, no oblidem que ho va fer en grec. Per tant, seria interessant saber de quina traducció moderna al llatí s’ha extret la frase del rellotge…

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *