Le destin de Rome

3760149450186

Aquest és el títol d’un documental francès en dues parts que es va presentar a la televisió el juny del 2011. Ens explica els fets posteriors a la mort de Cèsar, destacant la rivalitat entre els seus dos successors, Marc Antoni i Octavi (el futur August). El més peculiar del documental són les seves escenes parlades en llatí. Els diàlegs van ser escrits per un professor de la Universitat de Montpellier, i són correctes, però els actors fan que perdin versemblança amb uns accents molt poc creïbles.
Aquí teniu un fragment destacat: el discurs de Marc Antoni als funerals de Juli Cèsar. L’actor és polonès, i se li nota…

Els subtítols són de la versió anglesa del documental (“The destiny of Rome”). Aquest és el text llatí:
“Si Caesar privatus mortuus esset, magnis orationibus non mihi opus esset; sed quoniam et ille in summo imperio periit et ego etiam consulatum gero, nullas res, quae dicendae sunt, tacere debeo. Certe pater ille, quamvis pontifex maximus, sacrosanctus, vir magnus, divus, tamen ab amicis, a civibus occissus est, quem nullus hostis interficere potuerat. Quid opus fuit de lenitate tua, o Caesar, quid sacrosanctitate, quid legibus, te crudelissime ab amicis occissum esse. O dolorem! O cruorem a cano capillo stillantem! O laceratam togam, quam nulla ratione vestivisse videris, nisi ut in ea ferrum reciperes. Per Iovem, Romae custodem, et celestes deos, iuro, ius iurandum do, me Caesaris mortem persecuturum esse.”

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *