FITXA TÈCNICA
- Nom original: Attila the Hun
- Director i guionistes: Dick Lowry i Robert Cochran
- Any d’estrena: 2001
- Durada: 177 min.
- Repartiment: Gerard Butler, Powers Boothe, Simmone Mackinnon
- País d’origen: USA
- Idioma original:Anglès
- Gènere: Acció, Aventura, Biografia
SIPNOSI:
Durant els últims dies de l’Imperi Romà, els bàrbars huns estan fent el seu camí cap a Europa. Un guerrer, anomenat Atila, assumeix el lideratge dels huns i uneix els clans bel·ligerants sota la seva bandera. Però això no és suficient per a ell, Atila pretén formar un imperi, i ell veu Roma, estarrufat sota el lideratge de l’incompetent Valentinià Caesar, al seu abast. En un intent de sufocar una invasió dels huns, l’ambiciós general romà Flavi Aeci intenta formar una aliança amb Atila contra el seu enemic comú, Teodoric, el rei visigot. Però aquest pla fracassa, i aviat arriba a estar clar que és inevitable un enfrontament violent entre els tres exèrcits.
TRÀILER:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IUT10dZY5OI[/youtube]
CRÍTICA:
Aquesta mini sèrie està bé si es vol passar una bona estona, però si un vol saber sobre el veritable Atila, rei dels huns (406-453) seria millor buscar un llibre d’història o una enciclopèdia. Entenc que s’hagin pres llibertats, tant per qüestions de temps com pel fet que desconeguem molt sobre Atila i dels huns, però hi ha altres que fan que es perdi credibilitat.
1- L’home de confiança del rei hun es diu Orestes (un nom grec) .
2- Encara que els romans s’havien cristianitzat feia un temps (es fa esment d’això), encara veiem escenes d’orgies i hi ha estàtues de déus pagans. No apareix el papa sant Lleó en cap moment . A més la capital de l’Imperi d’Occident estava a Ravenna en aquesta època.
3- Aparentment la manera de vestir és anacrònica, especialment la dels soldats.
4- Les atrocitats hunes van ser molt més grans. Crec que van voler rentar la imatge a Atila.
5- El regnat d’Atila va ser més gran i tenia més de 40 anys en morir.
6- Hi ha un gran canvi en els últims anys d’Atila, que pot causar confusió.
Tot i això, el telefilm rescata fets o personatges que probablement la majoria de l’audiència no conegués abans, com el conflicte entre Àtila i el seu germà Bleda, la seva aliança inicial amb Roma, les seves campanyes inicials contra l’Imperi d’Orient i la figura de Flavi Aeci. Les actuacions, l’escenografia i la fotografia són bones. Les “coreografies” de les escenes de combats (encara que els exèrcits huns eren molt més grans) també estan ben fetes i emocionen (no sé si s’ajusta a com van ser les veritables batalles).
Pel·lícula del Youtube
[youtube]http://youtu.be/CCrbxHA2Qjw[/youtube]
Retroenllaç: Atila: home o dimoni, de Pietro Francisci | La cinta de Νίκη
Retroenllaç: Atila: home o dimoni, de Pietro Francisci | La cinta de Νίκη
Retroenllaç: La veritable importància de l’exèrcit romà | Aracne fila i fila