OBJECTIUS

L’Agrupació Astronòmica de Sabadell és una associació d’àmbit estatal d’aficionats a l’astronomia fundada el 14 d’abril de 1960. L’entitat té, fonamentalment, tres finalitats: promocionar l’astronomia com a activitat amateur, divulgar aquesta ciència i realitzar una tasca didàctica.

Des del punt de vista de la recerca astronòmica, l’Agrupació participa en projectes proam (professionals-amateurs) de rellevància, havent aconseguit nombrosos guardons i reconeixements internacionals.

Una de les activitats per a escoles i instituts que organitza l’agrupació és la visita a les instal·lacions astronòmiques de Sabadell i l’observació en directe del Sol amb el telescopi.

Els objectius d’aquesta visita són:

  • Conèixer els tipus d’astres de l’univers.
  • Reconèixer els astres que constitueixen el Sistema Solar.
  • Aprendre sobre l’estructura, l’origen, la dinàmica i el futur del Sol.
  • Conèixer les instal·lacions d’un observatori astronòmic i veure’l en funcionament.
  • Observar en directe el Sol amb filtre total (observació de la fotosfera) i amb un filtre d’Hα (observació de la cromosfera).
  • Reconèixer els perills d’una observació sense les adequades precaucions de seguretat.

 

LOCALITZACIÓ

La seu de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell es troba al Parc de Catalunya de Sabadell (carrer Prat de la Riba, 116, 08206 Sabadell. Telèfon 937 255 373).

L’Agrupació Astronòmica de Sabadell es troba en un edifici singular construït el 1993. L’observatori, connectat per una passarel·la elevada amb la resta d’instal·lacions, és una semiesfera giratòria al centre de la qual se situa un sistema de telescopis en una muntura de tipus equatorial.

El sistema consta de 3 tubs òptics (dos refractors i un reflector) i un buscador disposats en paral·lel. El més gran de tots té un diàmetre de 50 cm, i és utilitzat exclusivament per a l’observació del cel nocturn.

 

ORGANITZACIÓ

La visita contempla dues parts. La primera part es realitza a l’auditori, amb capacitat per a 60 persones, on l’alumnat té l’oportunitat d’aprendre sobre el Sol a partir de la visualització d’un audiovisual i el posterior diàleg amb la persona astrònoma que fa les explicacions. La segona es realitza a l’observatori, on l’alumnat pot veure en directe i de prop el funcionament del telescopi i observar la fotosfera i la cromosfera del Sol.

L’aforament limitat aconsella confeccionar grups. Mentre uns estan a l’observatori, els altres poden realitzar un circuit botànic pel parc de Catalunya.

És interessant que l’alumnat hagi treballat prèviament a classe el Sistema Solar i porti preparades algunes preguntes que podrà formular a la persona experta que els acompanyarà durant l’activitat. Aquesta i altres activitats es poden trobar al dossier.

 

MATERIAL NECESSARI

  • Material per escriure, dibuixar i prendre apunts
  • Esmorzar
  • Càmera fotogràfica

Habitualment l’alumnat s’interessa per ulleres amb filtre solar total que permeten observar de manera segura el Sol. Aquestes ulleres es poden comprar a la botiga de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

 

ACTIVITATS

El següent dossier té per objectiu donar suport a l’alumnat durant la visita. Es pot distribuir un dossier per grup i que l’alumnat hi treball de manera cooperativa:

 

Una vegada a casa elaboreu un escrit relatant la vostra experiència i el que heu après durant la visita. Afegiu totes les fotografies que heu fet per il·lustrar les vostres explicacions.