OBJECTIUS
1. Muntar un planisferi celeste manual.
2. Reconèixer les constel·lacions circumpolars.
3. Reconèixer les constel·lacions visibles des de les nostres latituds.
4. Constatar la rotació i la translació terrestres a partir de l’observació del cel.
5. Determinar per què els astres del Sistema Solar no apareixen al planisferi.
MATERIAL UTILITZAT
– 2 fulls de cartolina blanca DIN A4 amb el planisferi imprès.
– Tisores.
– Cola de barra.
PROTOCOL
1) Imprimeix en cartolina blanca de mida DINA A4 el següent pdf i munta el planisferi seguint les instruccions adjuntes:
L’ús del planisferi és molt senzill. Només cal seguir les següents indicacions:
a. Gira el cercle de manera que coincideixi l’hora d’observació amb la data. Tingues en compte, però, que has d’utilitzar l’hora solar (una hora menys en horari d’hivern i dues hores menys en horari d’estiu, respecte de l’hora oficial).
Segons aquesta imatge, el planisferi està preparat per ser utilitzat el 15 de novembre a les 22:00 hores segons l’horari oficial (que en horari d’hivern està avançat una hora respecte de l’hora solar).
b. Posa el planisferi horitzontal sobre els teus ulls orientant el N del portacercles cap al Nord geogràfic. En aquesta posició ja pots llegir el planisferi i comparar-lo amb el cel per a reconèixer les constel·lacions.
c. Què és una constel·lació? Si et cal, busca informació per internet, però explica-ho amb les teves paraules.
2) Gira 360º el cercle del planisferi fixant-te en les constel·lacions que són visibles totes les nits de l’any, les anomenades constel·lacions circumpolars (pots agafar de referència la indicació de les 22:00 hores (horari solar) i començar per l’1 de gener).
a. Quines són aquestes constel·lacions? Dibuixa-les al teu quadern i posa-hi el nom.
b. Per què reben el nom de circumpolars? Per quina raó són sempre visibles des de la nostra latitud? Raona la resposta fent referència al moviment de rotació terrestre.
3) El cercle del planisferi conté totes les constel·lacions que es poden veure al llarg de l’any des de les nostres latituds.
a. Mira el llistat de les 88 constel·lacions que apareix al darrera del planisferi i copia al teu quadern les que apareixen al cercle.
b. La majoria de les constel·lacions que has escrit són de l’hemisferi nord celeste, però algunes són de l’hemisferi sud. Diferencia-les al teu quadern (pots marcar en blau les de l’hemisferi nord i en vermell les de l’hemisferi sud).
c. Com és que trobant-nos a l’hemisferi nord, a uns 40º de latitud Nord, és possible observar constel·lacions de l’hemisferi sud? Fes un dibuix esquemàtic i explica’l detalladament.
4) Si observem el cel cap al Sud i ens fixem en la posició d’una determinada estrella, constatarem que cada nit que passa, l’estrella es troba una mica més cap a l’Oest. Pots fer la prova amb el planisferi:
a. Situa el cercle a les 22:00 hores solars del 15 d’Octubre. Comprova que la constel·lació d’Orió (Ori) tot just apareix per l’horitzó a l’Est.
b. Si fas girar el cercle avançant la data fins al 29 de Novembre a la mateixa hora, observaràs que Orió es troba al Sudest. Temps més tard, el 8 de gener a la mateixa hora, Orió és visible al Sud. Quants dies a l’any és possible observar Orió al cel a les 22:00 hores?
c. Torna al 15 d’Octubre a les 22:00 hores. Ara gira el cercle de manera que puguis observar el cel a les onze, les dotze, la una de la matinada, les dues, les tres… Què succeeix amb la constel·lació d’Orió?
d. Relaciona els fenòmens observats als apartats 4b i 4c amb els moviments de rotació i translació de la Terra. Dibuixa els esquemes que consideris necessaris per a il·lustrar les teves explicacions.
5) Els astres del Sistema Solar (el Sol, els planetes, la Lluna…) no apareixen al planisferi. Quina creus que és la causa? Justifica la teva resposta.
AVALUACIÓ
Aquesta activitat ens permet treballar els següents objectius per tal d’avaluar el progrés en l’assoliment de les competències. Tingueu-los en compte durant la realització de l’activitat:
Obj. 1: Preparo les presentacions orals seguint un guió i reviso amb atenció la redacció dels treballs i d’altres activitats escrites amb l’objectiu de comunicar-me de manera segura, entenedora i correcta. (CC1)
Obj. 15: Quan he de trobar informació, primer reflexiono sobre què necessito, sobre on buscar i com fer la cerca, i seguidament planifico on guardar la informació, com utilitzar-la i com referenciar les fonts. (CC1, CE2)
Obj. 16: Sempre recopilo informació d’almenys tres fonts d’informació diferents, que utilitzo per tal de crear els meus propis redactats, evitant sempre fer “retalla i enganxa”. (CC1, CE2)
Obj. 23: Em faig preguntes amb sentit sobre els fenòmens naturals i defenso amb els meus coneixements perquè és oportú fer-me-les. (CC3, CE3)
Obj. 28: Reviso sempre i de manera detallada tot el procediment seguit en la resolució de problemes i en la realització de petites investigacions per detectar possibles errors. (CC3, CE4)
Obj. 29: Reconec i separo de manera clara i entenedora el que són observacions i dades objectives del que són interpretacions, que fonamento amb les dades, i distingeixo entre el que són opinions i creences del que és coneixement basat en evidències. Presento les conclusions com a resposta als objectius. (CC3, CE3)
Obj. 31: Interpreto els resultats de petites investigacions tenint en compte totes les variables i tots els condicionants, i acompanyo sempre les meves interpretacions d’arguments basats en evidències. (CC3, CE1)
Cèlia Serra
Una activitat molt engrescadora per començar a reconèixer el nostre cel tan poc observat.
Amb el teu permís faré servir aquest material amb els meus alumnes de 1r.
Moltes gràcies.