La gerdera

Nom científic: Rubus idaeus.
Família: Rosàcies.


La gerdera és un arbust perennifoli que fa entre 1 i 2 m d’alçada.
Les tiges estan cobertes de forts agullons.
Les fulles són compostes, dividides en 3-5 folíols amb el marge dentat.
Per sobre són de color verd apagat i per sota són blanquinoses.


Floreix durant els mesos de maig a juliol.
Les flors són blanques o rosades. Tenen 5 sèpals, 5 pètals i molts estams.
El fruit (gerd) està format per molts petits fruits rodons que contenen una llavor al seu interior.
És de color vermell i té un gust molt bo.


El gerd s’aprofita per menjar i també se’n fan melmelades i confitures.
És multiplica perquè treu noves tiges subterrànies que s’escampen per les proximitats de la planta.
Viu a les muntanyes dels Pirineus, sobretot en zones pedregoses sense bosc.


En alguns pobles del Pirineu se’n cultives exemplars triats pels seus excel·lents fruits, molt apreciats en gastronomia.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en arbustos, gerdera, plantes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *