L’avellaner

Nom científic: Corylus avellana.
Família: Betulàcies.

L’avellaner és un arbre caducifoli que pot arribar a fer fins a 10 m d’alçada, però que acostuma a tenir aspecte d’arbust.
L’escorça és llisa i de color gris rogenc.
Les fulles són verdes i estan recobertes de petits pèls; tenen forma arrodonida, amb el marge doblement dentat, acabades en punta.

Les flors surten abans que les fulles; les masculines fan uns 5 cm i pengen; les femenines són petites i semblen borrons.

El fruit és l’avellana; fa 1-2 cm de diàmetre i està acompanyada d’unes bràctees de color verd. Es cull a finals d’estiu.

Es reprodueix per llavors.
Viu en llocs ombrívols, tant al Pirineu com a la muntanya mitjana i en zones de la terra baixa.
La fusta s’utilitza per fer mànecs i bastons per als pastors.
L’avellaner es cultiva en algunes comarques de Tarragona.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en arbres, avellaner, plantes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *