La vinya

Nom científic: Vitis vinifera.
Família: Vitàcies.

La vinya és una liana llenyosa caducifòlia que pot arribar a fer fins a 20-30 m de llargada.
Les fulles són verdes, peciolades i dividides en 5 lòbuls dentats; fan 5-25 cm.
Les branquetes (sarments) tenen circells per enfilar-se.

Floreix durant els mesos de maig-juny.
Les flors són petites i verdoses.

Els fruits (raïm) són sucosos i tenen petites llavors al seu interior.
Poden ser de color verdós o negrós, segons les varietats.
Es cullen durant els mesos de setembre-octubre.



Es reprodueix per llavors, però per reproduir les espècies cultivades es planten sarments.
La vinya es cultiva en moltes comarques de Catalunya.
Des de molt antic ha estat cultivada en els països mediterranis per a la producció de vins.
Actualment hi ha tota una indústria vinífera que elabora vins a partir de diferents varietats de vinya, tant de procedència autòctona com americana.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en lianes, plantes, vinya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *