La carpa

Nom científic: Cyprinus carpio.
Família: Ciprínids.

La carpa és un peix d’aigua dolça que pot arribar a fer fins a 1 m de llarg i 20 kg de pes.
Té el cos de color marronós verdós, amb el ventre més grogós. Té les escates molt grosses.
El cap és gran amb 2 parells de barbes bucals que li pengen del llavi superior.

És omnívora. S’alimenta d’invertebrats del fons dels rius i de restes de plantes.
La femella pon milers de petits ous al llarg de diferents postes entre abril i juliol, que diposita entre la vegetació del fons del riu.
Al cap d’uns 6-8 dies neixen les larves que passen 2-3 dies al fons i que després pugen a la superfície.

Viu a les zones mitjanes i baixes dels rius. També en embassaments i basses agrícoles.
Resisteix aigües brutes i contaminades, si bé n’agafa el regust i l’olor.
Com el barb, no es mou gaire del lloc on viu, només quan ha de reproduir-se puja riu amunt buscant aigües menys profundes i tranquil·les.

La carpa és originària de l’Europa Oriental. Va ser introduïda a l’antiguitat.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en animals, carpa, peixos, vertebrats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *