L’ànec blanc

Nom científic: Tadorna tadorna.
Família: Anàtids.


L’ànec blanc és un ocell que fa uns 50-70c m de llargada i uns 100-130 cm amb les ales obertes. Pesa una mica més d’1 Kg.
El mascle i la femella són molt semblants. Tenen el cap i el coll de color verd, el pit blanc amb una franja marronosa que s’estén cap a la part superior de l’esquena. La resta del cos és blanc, menys una franja negra que va del pit al ventre. Les ales són blanques amb la punta negra. El bec és vermell i el del mascle té una protuberància en la part superior.

Menja mol·luscos, crustacis, peixos petits, insectes, cucs de terra, algues, herbes i llavors.
No acostuma a capbussar-se del tot sota l’aigua; només introdueix el cap i el coll cercant aliment. Li agrada estar-se pels marges i a vegades se’n va a camps herbosos on descansa.
Fa el niu en caus de conills abandonats, a la vora de matolls o roques. Està fet i folrat de plomissol.
La femella pon entre 8 i 14 ous de color blanquinós que són incubats durant uns 30 dies. Els aneguets de seguida abandonen el niu i se’n van a l’aigua on es reuneixen amb altres cries i són vigilats per ànecs blancs adults.
Viu es zones aquàtiques properes al mar, però durant les migracions se’l pot veure per diferents llocs del territori.  Nidifica al Delta de l’Ebre.
Viu entre 5 i 15 anys.

Més informació: Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC).

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en ànecs, animals, ocells, vertebrats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *