L’ametller

Nom científic: Prunus dulcis.
Família: Rosàcies.

L’ametller és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies, que pot arribar als 10 m d’alçada.
La seva escorça és rugosa i molt esquerdada.
Les fulles són simples, amb el marge dentat i en forma de llança; fan 10-12 cm de longitud i 1-2 cm d’amplada. Són de color verd apagat.


Floreix durant els mesos de febrer i març.

Les flors són blanques o rosades i surten abans que les fulles.

El fruit, l’ametlla, està recobert d’una pell anomenada clofolla que cau quan madura i s’asseca.

Dins la closca hi ha la llavor, molt apreciada pel seu poder energètic i nutritiu.
Hi ha més de 50 varietats d’ametlles, la majoria comestibles; però també hi ha varietats amargues.
Es reprodueix per empelt.
És un arbre que suporta bé la sequera i que en canvi li perjudica un excés d’aigua.
De l’ametlla s’extreu un oli que es fa servir en perfumeria i medicina. També se’n pot fer begudes com la llet d’ametlla.

Camp d’ametllers a l’estiu


Camp d’ametllers a l’hivern

Cliqueu aquí per veure una selecció de fotos de l’ametller

ametller.jpg

Més informació i fotos de l’ametller

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en ametller, arbres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *