5.2.3 Zooplàncton (mesoplàncton III)

apendicularia

No és un alien. Les apendiculàries són uns animals del grup dels cordats, al que pertanyen també tots els vertebrats. Són filtradors. La seva cua presenta una notocorda, estructura equiparable a la columna vertebral, i un nervi dorsal. El seu cos està recobert per una túnica d’un polisacàrid semblant a la cel·lulosa. El moviment de la cua genera els corrents d’aigua que condueixen els aliments cap a la coberta gelatinosa i la boca.

Les apendiculàries acostumen a viure en aigues ben iluminades, tot i que també poden apareixer a més fondària en alguns casos.

cap quetognat

Els quetognats son animals exclusivament marins i planctònics, que fan entre 0,5 i 10 cm de llargada. Són especialment abundants a la zona nerítica, tot i que existeixen formes de gran fondària.

esquema

Tenen forma allargada, com de cuc, i el cos dividit en cap, tronc i cua, que es situa per darrera l’anus. Presenten aletes laterals i caudal ( a la cua), amb suport de radis. Al voltant de la boca tenen un conjunt d’espines i dents que utilitzen per capturar les seves preses, ja que són carnívors.

Pel que respecta a la reproducció, els quetognats són hermafrodites, presentant un parell d’ovaris al tronc i un de testicles a la cua. Els ous es desenvolupen de forma directa, sense etapes larvàries.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *