Condició Física i Salut

LA CONDICIÓ FÍSICA

La nostra condició física evoluciona amb l’edat, ja que adquirim hàbits que la modifiquen i el ritme de vida actual no ens ajuda a mantenir-la en plena forma. És en aquest sentit, on l’activitat física ens pot ajudar a pal·liar aquests problemes.

Les societats desenvolupades com  nosaltres, tenen un estil de vida que molts cops ens condueixen al sedentarisme i, per tant, a la disminució de l’activitat física, a menjar ràpid (cosa que comporta desequilibris en la dieta), a sofrir estrès… un conjunt de factors que afavoreixen l’aparició de malalties cardiovasculars, respiratòries, de l’aparell locomotor i psicològiques, entre d’altres.

Amb tot, molts dels factors de risc i dels trastorns produïts per aquestes malalties poden disminuir amb la pràctica d’una activitat física ben orientada i amb la modificació dels nostres hàbits de vida.

L’Organització Mundial de la Salut defineix el concepte “salut” com el nivell més elevat de benestar físic, mental, social que les persones poden arribar a tenir dins de la seva societat.

Amb l’objectiu d’aconseguir aquest benestar haurem de tenir en compte certs factors:

  • Fer una dieta adequada a les necessitats tant quantitatives (quantitat d’aportament calòric) com qualitatives (proporció adequada dels diferents substrats energètics, vitamines, minerals, aigua,..).
  • Evitar hàbits nocius com el tabac o l’alcohol.
  • Realitzar de manera regular exercici físic per evitar una vida sedentària.

La condició física saludable

– Quan parlem del concepte salut en relació amb l’activitat física anem a parar ràpidament al terme “condició física saludable”.Es tracta d’un estat que permet a les persones dur a terme:

  • Les tasques diàries habitual.
  • Gaudir del temps de lleure.
  • Afrontar les emergències imprevistes sense cansament excessiu.
  • Desenvolupar al màxim la capacitat intel·lectual.
  • Experimentar l’alegria de viure.

Els factors que integren la condició física saludable són:

1. La composició corporal

2. La resistència cardiorespiratòria

3. La flexibilitat i la força

4. Resistència muscular.

Mantenint aquests espectes en els paràmetres adequats podrem millorar el nostre estat de salut general i fer disminuir el risc de certes malalties.

Com evolucionem amb l’edat?

Des de que neixem  hi ha constants canvis en l’organisme que influeixen en la nostra condició física com, per exemple, la variació de la talla i del pes. Així mateix, com canvis en els aparells i sistemes respiratori, cardiovascular, nerviós, locomotor, etc., que provoquen modificacions en les nostres capacitats físiques.

La majoria de les capacitats físiques aconsegueixen assolir el màxim desenvolupament de forma natural entre els 18 i els 25 anys. A partir d’aquest moment comencen a disminuir, però mitjançant l’activitat física i a l‘entrenament podem augmentar-les, a qualsevol edat, i disminuir-ne el ritme de regressió.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *