LITERATURA CATALANA

TERRA BAIXA D’ÀNGEL GUIMERÀ

Àngel Guimerà fa els seus inicis en la literatura de la Renaixença com a poeta. Presenta les seves composicions als Jocs Florals, i acabarà sent “mestre en gai saber”.

Tota la capacitat poètica la trasllada al terreny teatral. En la primera etapa, és un autor de teatre romàntic en vers: Mar i cel, és una obra escrita en versos decasíl.labs, una tragèdia plena d’matges poderoses, amb una gran capacitat verbal: “que a vostra vida / la meva s’ha arrelat” “Tot és en va: vós sou el cel; jo l’aigua; / mai s’ajunten / només en l’horitzó! És en va!”.

Si comparem la situació amorosa de “Mar i cel” amb la de “Terra baixa” veurem com s’han produït un conjunt de canvis molt significatius.Primer, el pas del vers a la prosa, cosa que facilita el realisme en l’escena.. El llenguatge s’ha fet prosa i defuig les imatges grandiloqüents de l’etapa anterior: “M’han tractat com a una pedra dels camins, que es fa anar amb els peus perquè rodoli!. No hi ha imatges desmesurades per indicar la humiliació contínua a què ha estat sotmesa Marta.  (p 129) No sé per què tinc de plorar d’aquesta manera… I el mateix passa amb en Manelic, aquest pastor que s’ha enamorat de Marta, que és l’amistançada , quasi esclava de l’amo, Sebastià.Marta i Manelic són les víctimes de l’afany de possessió amorosa de Sebastià. Amb Manelic, Guimerà crea un dels seus personatges més universals d’acord amb el medi en què ha viscut, però alhora li dóna aquesta sensibilitat poètica de l’ésser acostumat al contacte amb la naturalesa. Manelic expressa la seva estimació i la seva personalitat apasionada a partir desl referents de la natura: l’aigua, la neu, els llamps, les feres…Terra baixa escrita  l’any 1897, en plena època modernista, reflecteix ja uns personatges i un conflicte pròxims a aquest moviment, l’oposició entre: la terra alta-poesia-Ideal i la terra baixa-prosa-matèria.Terra baixa és un drama de base realista, al voltant de la possessió amorosa. Hi ha una síntesi d’elements romàntics (l’expressivitat emocional dels personatges), realistes (la relació establerta dels personatges i l’ambient mitjançant els recursos literaris adequats) i modernistes (el pastor, home bo, pur, sensible, d’una banda, i el materialisme corromput dels habitants de la terra baixa. L’Ideal i la Matèria.. Guimerà vol aproximar-se als àmbits populars contemporanis –pagesos i vol donar una visió real, sense idealismes d’aquest móns.Temàtica: conflicte social, possesió amorosa, rebuig que la societat experimenta envers aquell que és diferent, la injustícia social, l’explotació del poble, la lluita entre el bé i el mal.El teatre de Guimerà té, per sota de la diversitat de temes, una mena de corrent subterrani que els uneix a tots. Un d’ells és el desig absolut de justícia universal. Un altre, l’ideal social de ruralia patriarcal, en la qual els personatges viuen en un ambient de treball i amor i pau. Per sobre de tots, l’amor entre home i dona, sense esquerdes, i per sempre, passional que passa per damunt dels convencionalismes. En aquest panorama descrit es mouen uns personatges que s’adapten a l’ideal positiu: són els de bon cor, generosos, altruistes, sacrificats i posseïts de l’íntima satisfacció del deure acomplert. Al seu costat, hi ha esl de mal cor, traïdors d’un ideal.Al costat d’aquest personatges tipus, s’hi mouen d’altres, com el desarrelat, el diferent 

PROPOSTA DE TREBALL :

En el vídeo següent hi podràs escoltar una cançó de Mar i cel. Adapteu de la mateixa manera algun dels fragments de Terra Baixa.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/L0roI26Al9k" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *