Aquells petits detalls…

El meu post d’avui té a veure amb els petits detalls que fan que una classe sigui diferent a una altra, fins i tot permeten dibuixar un estil de fer o un altre.  D’altra banda pot ser que sigui una  revindicació a aquests petits detalls, sobretot en els cursos de cicle superior o més enllà. Sovint pensem que a mesura que es fan grans, aquests petits detalls resten importància i per tant es poden prescindir d’ells.  En el post d’avui vull donar fe de la importància de no oblidar-los.

P1110319
DETALL 1: Posar rètols en diferents llengües per donar la benvinguda.
Aquest detall comunica als nous alumnes d’aquella aula dues coses. La primera que la tutora espera l’arribada de tots ells. La segona que dóna la benvinguda amb una actitud acollidora i inclusiva, tenint en compte a tots els alumnes, vinguin d’on vinguin i parlin la llengua que parlin.
P1110329DETALL 2: Recordar en un lloc ben visible aquelles paraules que sovint s’obliden pel seu poc ús en les relacions humanes.Posar rètols amb el Si us plau, o amb un gràcies, ajuda a recordar que les relacions a l’aula han de ser cordials i educades. Quan arriben i les veuen en un lloc important de al classe ja estan dient als nous alumnes al importància que té per la tutora tot el que hi ha darrera aquestes paraules.

 

P1110314DETALL 3: Encomanar les tasques de manteniment i organització de l’aula als propis alumnes.Tenir càrrecs com ordenar la classe, tenir cura del préstec dels llibres de la biblioteca o cuidar les plantes que hem posat a l’aula per decorar-la i fer-la més acollidora, contribueix a que els alumnes es facin seu l’espai i en tinguin cura, ajuda a adquirir sentit de responsabilitat, entre d’altres coses.

 

P1110327DETALL 4: Acordar i pactar normes per afavorir la convivència a l’aula, així com les conseqüències si no es compleixen.Tenir en un espai ben accessible de l’aula les normes pactades ajuda a recordar-les. En les assemblees ajuda a parlar-ne d’elles i de les situacions de conflicte. Així com formar-se com a ciutadà responsable i en democràcia. Tenir normes ajuda a créixer amb límits, però també a intervenir per regular les causes dels conflictes i afavorir la conciliació.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *