Placa micro:bit

La placa micro:bit és un microordinador portàtil programable de dimensions 4×5 cm, llançat per la BBC l’any 2015 amb l’objectiu de facilitar i fer divertit l’aprenentatge de la programació. Ofereix diverses possibilitats gràcies a la integració d’una sèrie de característiques físiques dins de la seva estructura.

Micro:bit està pensada per al seu ús a l’aula, té un cost assequible i és programable mitjançant l’editor gràfic online MakeCode i també amb Scratch 3.0 i altres aplicacions. Aquestes i altres característiques, la converteixen en la plataforma ideal per introduir-se al món de la programació de robots educatius.

El lloc web de la placa micro:bit és https://microbit.org/es-es/

Versió 1

Versió 2 amb so

Característiques de la part frontal

1. Botons
La placa micro:bit té dos botons a la part frontal que es poden fer servir per separat o junts per fer que les coses passin.

2. Pantalla LED i sensor de llum
La pantalla està composta per 25 LED organitzats en una quadrícula de 5×5 que poden mostrar imatges, paraules i números. També poden actuar com a sensors, mesurant quanta llum capta la placa micro:bit.

3. Pins – GPIO
Els pins GPIO permeten connectar auriculars, sensors tàctils i afegir altres dispositius electrònics per expandir les possibilitats de la placa micro:bit.

4. Pin – 3 volts de potència
Es poden alimentar LED externs i altres components electrònics utilitzant el pin d’alimentació de 3 volts.

5. Pin – Terra
El pin GND és el pin de terra. S’utilitza per tancar circuits elèctrics quan es connecten auriculars, LED o interruptors externs a la placa micro:bit.

6. Logo tàctil – nou
La nova placa micro:bit té una entrada addicional. El logotip daurat també funciona com a sensor tàctil. Es pot utilitzar com un botó addicional als programes, a més dels botons A i B.

7. Micròfon LED – nou
Amb el nou micròfon integrat de la placa micro:bit es poden crear programes que reaccionin a sons forts i suaus i mesurin els nivells de soroll. El LED del micròfon mostra quan el micròfon està mesurant activament els nivells de so. Just a l’esquerra del LED hi ha un petit orifici per on es captura el so.

Característiques de la part posterior

1. Antena de ràdio i Bluetooth
La placa micro:bit es pot comunicar amb altres plaques micro:bit per ràdio, i amb altres dispositius usant Bluetooth.

2. Processador i sensor de temperatura
El processador de micro:bit és el cervell, que cerca, decodifica i executa les instruccions que rep. També conté un sensor de temperatura que pemert mesurar la calor o el fred de l’entorn.

3. Brúixola
Amb la brúixola de la placa micro:bit es pot trobar el Nord magnètic o mesurar la força dels camps magnètics. Es poden mesurar camps magnètics en tres dimensions, i per tant la placa micro:bit es pot utilitzar per a experiments científics o per fer alarmes simples per a portes o finestres.

4. Acceleròmetre
L’acceleròmetre de la placa micro:bit mesura les forces en 3 dimensions, inclosa la gravetat, permet als projectes saber en quina direcció es troba la placa micro:bit. Es pot fer servir per a experiments científics, afegir entrades d’agitar en els jocs o fer alarmes simples que alertin quan algú mou alguna cosa.

5. Pins
Connecta la placa micro:bit per fer auriculars, interruptors i dispositius electrònics simples, sensors tàctils i més. Els pins poden alimentar accessoris simples com llums de colors, motors i robots.

6. Connector micro USB
Permet descarregar programes a la placa micro:bit des d’un ordinador i mantenir-la engegada usant la seva interfície USB.

7. LED groc individual
El LED únic de la part posterior de la placa micro:bit original parpelleja quan s’hi està descarregant un programa, i s’il·lumina per mostrar que s’està alimentant des del connector USB.

8. Botó de reinici
Reinicia els programes de la placa micro:bit amb el botó de reiniciar.

9. Connector de pila
En lloc de mantenir engegada la placa micro:bit des del connector USB, es pot desconnectar-la de l’ordinador i fer servir un portapiles. Això és útil si es vol treure la placa micro:bit a l’exterior, portar-la posada o jugar amb ella. Pot funcionar durant molt de temps usant només dues piles AAA.

10. Xip d’interfície USB
El xip de la interfície s’utilitza per flashejar un nou programa a la placa micro:bit, enviant i rebent dades serials des de i cap a l’ordinador pel cable USB.

11. Altaveu – nou
La nova placa micro:bit amb so té un altaveu incorporat que permet afegir més fàcilment música i nous sons als projectes.

12. Micròfon – nou
El micròfon i l’indicador LED de la nova placa micro: bit estan situats a la part posterior de la placa. El LED s’encén quan controla els nivells de so i és visible com una icona de micròfon a la part frontal de la placa. A la part frontal també té un petit orifici per permetre que el so entri al micròfon.

13. LED vermell d’energia – nou
El LED vermell a la part posterior de la nova placa micro: bit mostra quan la placa micro:bit està alimentada, ja sigui per piles o per un cable USB.

14. LED USB groc – nou
A la nova placa micro:bit una llum LED groga parpelleja quan l’ordinador es comunica amb la placa micro:bit per USB, per exemple quan s’hi està flaixant un arxiu de programa.

15. Botó de reinici i d’encesa – nou
Si es prem aquest botó de la nova placa micro:bit es reiniciarà la placa micro:bit i el programa es tornarà a executar des del principi. Si es manté pressionat, el LED vermell d’energia s’esvairà. Quan el LED d’energia s’enfosqueix, si es deixa anar el botó la placa micro:bit passarà a mode de suspensió per estalvi d’energia. Això serveix per fer que les piles durin més temps. Prement el botó de nou es desperta la placa micro:bit.

Més informació

https://microbit.org/es-es/get-started/user-guide/overview/

Kits d’expansió

A més de tots els elements que porta incorporats la pròpia placa micro:bit, a través d’una placa d’expansió es poden connectar diferents tipus de sensors externs i altres accessoris.

També hi ha en el mercat kits que incorporen tots tipus d’elements necessaris per desenvolupar diferents projectes amb la placa micro:bit.

https://www.ro-botica.com/Producto/microbit-Elecfreaks–Smart-city-kit/

https://www.ro-botica.com/Producto/microbit-Elecfreaks-Ringbit-Bricks-Pack/

https://blocs.xtec.cat/ringbit/

https://www.elecfreaks.com/micro-bit.html

Com alimentar la placa micro:bit?

Usant el port microUSB. Quan la micro: bit està connectada a un ordinador pel port USB no necessita cap altra font d’alimentació.

Mitjançant un portapiles. La micro: bit compta amb un connector JST que permet endollar un portabateries amb dues piles alcalines.

Amb una bateria externa LiPo.

Com programar la placa micro:bit?

Hi ha diferents plataformes que permeten programar la placa micro:bit. La més estesa és la versió en línia de MakeCode. La versió web d’aquest editor gràfic és accessible des del següent enllaç: https://makecode.microbit.org/

Si es fa servir Windows 10, hi ha la possibilitat de descarregar de Microsoft Store, una versió instal·lable de MakeCode per micro:bit.

Una altra opció és descarregar la versió offline de Makecode per ordinador, des del següent enllaç: https://makecode.microbit.org/offline-app

També es poden fer servir aplicacions per a dispositiu mòbil Android i iOs.

També hi ha altres plataformes gràfiques com Scratch 3.0, mBlock o altres que permeten programar la micro:bit des d’un ordinador o fins i tot des de dispositius mòbils gràcies a la connexió Bluetooth.

A més, els usuaris més avançats tenen la possibilitat d’utilitzar JavaScript o Pyton per codificar la targeta. MakeCode per micro:bit té l’opció de convertir la programació realitzada mitjançant blocs en codi JavaScript amb només prémer un botó.

MakeCode

  • És una aplicació en línia de programació visual.
  • Permet també la programació textual amb JavaScript.
  • Ofereix un simulador que permet comprovar el funcionament dels programes sense haver de carregar-lo a la placa.
  • Els programes es poden descarregar directament a la placa, connectada amb l’ordinador per USB. També es poden desar a l’ordinador (format .HEX)
  • Està en constant desenvolupament

La pantalla de MakeCode està dividida en 3 zones. D’esquerra a dreta:

  • Simulador. Situat al costat superior esquerre de la pantalla, ens mostra una micro:bit, on es pot veure l’execució de el programa. Aquesta secció és útil per a depurar el codi abans de bolcar-a la memòria de la targeta.
  • Caixa d’eines. Situada en una columna vertical, al costat del simulador, se situen els blocs de programació organitzats per categories. En prémer sobre el nom d’una categoria s’obre, a la dreta, un desplegable on apareixen els blocs de la secció. És important fixar-se que just sota el nom de la categoria, la majoria de vegades, apareix l’opció … Més. Si es prem es mostren la resta de blocs de la categoria. Un cop seleccionat el bloc a fer servir s’ha de arrossegar a l’àrea de programació.

  • Àrea de programació. Situat a la dreta de la Caixa d’Eines, és la zona on s’arrosseguen els blocs per crear el programa.

  • Barres d’Eines. Situades a la part superior i inferior de la pantalla, ofereixen dreceres a diferents funcionalitats.

Després d’iniciar el programa l’usuari es troba amb una pàgina de benvinguda des de la qual es pot crear un nou projecte, importar projectes anteriors, a més de poder visualitzar tutorials, cursos i vídeos descriptius del producte.

Per carregar un projecte descarregat a l’ordinador o des d’una URL facilitada per un tercer, s’ha de polsar a Importar. Aquesta opció obre una nova finestra des de la qual es pot seleccionar entre Importa Arxiu o Importa URL …

Per crear un nou programa, s’ha de prémer sobre la icona Nou Projecte, enllaç que porta la pàgina de programació.

 

En prémer sobre micro:bit o Inici s’obre una finestra que permet guardar el programa creat i porta a la pàgina de benvinguda.

Compartir permet al programador distribuir els codis creats amb altres usuaris. En primer lloc es demana “Publicar el Projecte”, després del que apareix una nova finestra, que ofereix un enllaç i diferents opcions de codi per poder inserir en una pàgina web.

També es pot intercanviar entre la visualització mitjançant blocs o veure el codi escrit en JavaScript.

A l’extrem dret de la Barra d’eines es troben les seccions d’Ajuda, Configuració i accés a la pàgina principal de MakeCode.

Més informació

http://microes.org/descargas/manual-de-programacion-microbit.pdf

Com crear un programa amb MakeCode

El primer que cal decidir és quin esdeveniment s’inicia el codi. Per defecte, MakeCode situa en l’àrea de programació dos blocs amb els quals iniciar el programa, aquests són: a l’iniciar i per sempre.

També hi ha altres esdeveniments que permeten iniciar el codi. Els més habituals se situen en la categoria Entrada. Aquests al seu torn permeten diverses opcions que es podran veure si es prem sobre el triangle invertit de color blanc.

Per crear un programa s’hauran arrossegar els blocs a l’àrea de programació i encaixar aquests amb els ja existents.

Tipus de blocs que usa MakeCode

Esdeveniments. Són ordres que contenen les sentències que componen el codi.

Sentències. Instruccions bàsiques en què es divideix el programa. Compten amb una pestanya per anar encaixant entre elles.

Dades. Tenen forma rectangular amb els costats petits corbs. Les dades poden ser nombres, cadenes de text (inclouen cometes), la dada obtinguda per un sensor, el valor que pren una variable o el resultat d’una operació.
Operadors lògics. Amb forma d’hexàgon allargat. Els operadors de comparació permeten confrontar dos nombres o dos grups de caràcters. D’altra banda hi ha els operadors booleans, que són els nexes lògics entre els dos termes d’una relació. En tots dos casos es retorna veritable si es compleix el requisit i fals en cas de no complir-se.

Més informació sobre els blocs de MakeCode

https://makecode.microbit.org/reference/

Com descarregar un codi a la placa micro:bit

Després connectar la placa micro:bit a l’ordinador, apareixerà com una nova unitat de disc. Acabat el programa i comprovat el seu funcionament, s’ha de prémer sobre la icona Descarregar, el que copia el codi a la placa micro:bit amb un nom per defecte. Una altra opció és introduir el nom triat en la caixa situada a la banda de la icona del disc i prémer sobre aquest per descarregar el codi.

Com executar el codi

Copiat o descarregat el codi a la micro: bit, el programa comença a executar-se de forma automàtica. Si es vol fer servir la micro:bit desconnectada de l’ordinador, s’ha de connectar un pack de piles al connector situat al costat de l’connector microUSB i immediatament s’executarà el codi descarregat.

Informació extreta del llibre:

http://microes.org/descargas/manual-de-programacion-microbit.pdf