De la Genètica a l’Epigenètica: els interruptors genètics

De l’activació i desactivació dels gens s’encarrega la ciència de l’Epigenètica. D’aquesta manera es pot comprendre els processos de diferenciació cel·lular. Dóna resposta a per què si totes les cèl·lules contenen la mateixa informació genètica, en unes s’expressen uns gens i per tant se sintetitzen unes proteïnes, i en unes altres aquests gens estan “apagats” i per tant no es detecten les proteïnes.

L’Epigenètica també investiga per què fragments d’ADN que inicialment estaven classificats com regions no codificadores s’esdevenen en veritables gens davant d’estímuls químics derivats de l’alimentació, del medi ambient i inclòs del nostre comportament en l’àmbit de la salut personal.

Alguns tipus de càncers són investigats perquè tenen una base en l’epigenètica, és a dir hi ha senyals químiques que en un casos poden activar uns gens i en altres els inhibeix, però que el resultat final és un inici del desordre en la divisió cel·lular.

Les investigacions sobre l’epigenoma humà s’està amplificant en altres àmbits de la salut com és l’obesitat. Per tant aquest trastorn de l’alimentació ja no té un origen dietètic o és una conseqüència d’un ritme de vida sedentari. Ara s’ha d’incloure factors genètics però també d’epigenètics. Sembla que l’estil de vida i la dieta actual està determinant els nostres interruptors genètics. En el següent enllaç podeu consultar un article “L’obesitat que heredem del pare”, del País del dia 4 de desembre de 2015.

Imatge de previsualització de YouTube
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Mitochondrion & Respiration

Les infografies són utilitzades per les persones investigadores de molts àmbits (científics, econòmics, socials, etc) per poder culminar la presentació dels resultats de les recerques de tot tipus. També poden ser molt útils pels estudiants com a eina de revisió dels continguts de diferents matèries.

Aquest pòster té un equilibri excel·lent entre el contingut i la seva maquetació. En podeu consultar d’altres, igualment interessantíssims d’altres àmbits. En aquest enllaç es poden localitzar tots ells. Pot ser una font d’idees per presentar els Treballs de recerca!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Cell Size Scale

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Why can’t some birds fly?

Interessant vídeo per comentar a classe els conceptes de les teories de l’evolució, la selecció natural, l’adaptació biològica …. .

Aquest vídeo forma part d’un recull interessantísim de vídeos de la plataforma TED Ed

Imatge de previsualització de YouTube

Lesson by Gillian Gibb

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’interior de la cèl·lula

Amb el recull de tota la informació que es disposa actualment i gràcies a la tecnologia multimèdia es pot recrear d’una manera molt il·lustrativa els processos que tenen lloc dins de la cèl·lula. Excel·lent producció!

La Universitat de Harvard va seleccionar XVIVO per desenvolupar una animació que portés als estudiants de biologia cel·lular a recórrer el món microscòpic d’una cèl·lula, il·lustrant mecanismes que permeten que els glòbuls blancs percebin el seu entorn i responguin a un estímul extern.

Imatge de previsualització de YouTube
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tecnologia audiovisual i naturalesa ….. resultat sublim!

Elia Saikaly is an award-winning filmmaker, photographer and inspirational speaker whose global adventures inspire others to find their most meaningful lives and spark positive change.

Everest – A Time Lapse Film – II from Elia Saikaly on Vimeo.

Music: The Time To Run from Dexter Britain

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Història d’un gran descobriment: l’estructura de l’ADN

Aprofitant que hem iniciat la unitat dels àcids nucleics, crec que pot ser interessant la lectura de l’article original publicat en la revista Nature, el 25 d’abril de 1953: “Molecular Structure of Nucleics Acids”. Clicant en el següent enllaç us el podeu baixar en pdf: Watson & Crick.

És de justícia recordar que la majoria dels descobriments científics no segueixen uns camins cronològics lineals i encara menys, que són el resultat d’un sola persona o d’un equip reduït de persones. La descripció de l’estructura de l’ADN, és un altre exemple de que el descobriment va ser atorgat als dos científics que van publicar l’article en la prestigiosa revista científica, però hi havia altres investigadors que també van contribuir de forma decisòria al resultat final. Ens referim a la Doctora Rosalind Franklin autora de la següent imatge :

Imatge estreta del mateix article de la revista Nature

Encara que aquesta imatge no signifiqui absolutament res per a la majoria de persones que puguem observar-la, per a un cristal·lògraf conté totes les dades que revelen quina estructura molecular té l’ADN.

En el següent enllaç podeu consultar un article de la història de tot plegat per donar contrapunt a l’article publicat pels doctors James Watson i Francis Crick.


Publicat dins de General | Deixa un comentari

El fàrmac ibuprofèn i altres biomolècules

En aquest vídeo, editat i publicat per la URV podreu relacionar l’ibuprofèn, les prostaglàndines, l’àcid araquidònic i altres biomolècules que intervenen en el mecanisme d’acció del fàrmac.

Imatge de previsualització de YouTube


Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’hidrogen, font d’energia!

Vídeo publicat per la Universitat Rovira i Virgili, on explica en un minut i mig de quina manera l’hidrogen pot ser una font d’energia.

Imatge de previsualització de YouTube
Publicat dins de General | Deixa un comentari

Un viatge al passat per pensar en el futur

Un interessantíssim vídeo conduït per l’Eudald Carbonell en què a partir del  nostre passat va desgranant les diferents etapes de l’evolució natural i de l’evolució cultural.

Són moltes les reflexions que es poden extreure del vídeo, però una pot marcar el nostre futur com a espècie a la Terra. Si bé els períodes de crisi i de col·lapse són inevitables en l’evolució natural de tots els éssers vius, l’espècie humana s’ha distingit per la seva capacitat d’evolucionar culturalment. Serem capaços d’evitar el col·lapse de la nostra civilització?

Imatge de previsualització de YouTube

Publicat dins de General, Vídeo | Etiquetat com a | Deixa un comentari