Les vacunes contra la Covid: quines hi ha i en què es basen?

Pere Renom explica, il·lustra i comunica en aquests cinc minuts de vídeo les diferents classes de vacunes contra la Covid, des de les més tradicionals a les més innovadores. Clar i concís!

Publicat dins de BIOBAT1, BIOBAT2, BIOGEOESO4, General, Vídeo | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

A l’any 2050 Catalunya podria tenir estius més llargs

En aquest article del diari ARA, del dijous dia 1 d’octubre del 2020 es relata i s’argumenta la futura evolució de la temperatura mitjana a Catalunya si es manté la progressió d’emissió de gasos amb efecte hivernacle.

Publicat dins de CMCBAT1, CTMABAT1, CTMABAT2, General | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Joc CellCraft

CellCraft es basa en la tecnologia Flash, que Adobe ja no admet i que la majoria dels navegadors web bloquejaran. Ara Adobe recomana a tots els usuaris que desinstal·lin immediatament Flash Player per ajudar a protegir els seus sistemes. Es poden cercar altres recursos en el web www.carolina.com

CellCraft era un joc que convidava els estudiants a endinsar-se en el món de la cèl·lula, aprenent sobre com funciona una cèl·lula alhora que l’ajuda a sobreviure en entorns hostils. L’estudiant coneixia les molècules importants com la glucosa i l’ATP, així com una gran varietat d’orgànuls cel·lulars, alhora que passava per una divertida història guiada per científics de l’ornitorinc que necessiten ajuda. El joc animava els estudiants a equilibrar els recursos i fer créixer una cèl·lula robusta per lluitar contra el fred, la fam i els virus.

Nota: Aquest joc ja no es troba operatiu perquè requereix un ordinador d’escriptori amb Adobe Flash, que els navegadors actualitzats ja no suporten.

Publicat dins de BIOBAT1, BIOBAT2 | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Trobar vacunes per protegir-nos del COVID-19

Feu clic a través dels capítols per veure com els investigadors estan desenvolupant diferents vacunes.


Publicat dins de General | Deixa un comentari

Com actua el coronavirus?

Aquest vídeo forma part de Nucleus Medical Media

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Coronavirus, ara denominat COVID-19

Q&A on coronaviruses

Mapa interactiu de l’estat actual en temps real de l’epidèmia.

Flipboard Coronavirus

Font: OMS

Publicat dins de BIOBAT1, BIOBAT2, BIOGEOESO4, General | Deixa un comentari

Després de veure el vídeo … sereu més curosos en la higiene dental!

Publicat dins de BIOGEOESO3 | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Els terratrèmols

A partir del vídeo del programa Quèquicom, podeu repassar quines són les causes que originen els terratrèmols, perquè són fenòmens que no es poden predir, però que sí són processos que es poden associar a llocs geogràfics relacionats amb la tectònica de plaques.

A partir d’un esdeveniment sísmic que va tenir lloc a Catalunya, fa 600 anys és va descrivint la recurrència d’aquests fets destructius i s’introdueix els conceptes implícits de la perillositat, la vulnerabilitat i l’exposició que van lligats en aquest cas en el risc sísmic d’aquesta part geogràfica en què es troba Catalunya.

També s’introdueix les dues maneres de mesurar o avaluar un terratrèmol a partir de dues escales que utilitzen variables diferents: la magnitud, que indica l’energia alliberada durant el terratrèmol, en una escala oberta (a partir de l’1), i que s’obté a partir de càlculs que es realitzen de les ones sísmiques enregistrades en els sismògrafs. I la intensitat, que és una avaluació dels danys provocats pel terratrèmol en una escala subjectiva del I al XII.

L’escala de Ritcher, utilitza la magnitud i en l’escala de Mercalli o MSK, la intensitat.

Publicat dins de BIOGEOESO4, CTMABAT1, CTMABAT2 | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

La geotectònica d’Itàlia

En motiu del viatge de final d’etapa dels alumnes de 4t a la població de Roma (Itàlia), s’ha adequat el Projecte de Recerca (PdR) d’aquest curs 2018-2019, a l’entorn d’aquesta població.

Des de la matèria optativa de Biologia i Geologia de 4t, s’ha seqüenciat unes activitats relacionades amb la Tectònica de Plaques, aprofundint en les manifestacions sísmiques i volcàniques de la Península Itàlica.

Font: CCMA. 24/08/2016

Enllaç a la seqüència didàctica.

Enllaç al qüestionari final del PdR: Estudi Geotectònic de Roma (Itàlia).

Enllaços a recursos i fonts d’informació sobre la temàtica:

Publicat dins de BIOGEOESO4 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

La clonació terapèutica

Aprofitant que estem en els darrers temes sobre la immunologia i lligant-ho amb els temes de la biotecnologia, recordem el procés de la clonació terapèutica.

El clonatge terapèutic és un procès experimental destinat a produïr cèl·lules diferenciades (com ara neurones, cèl·lules del pàncreas, etc) que siguin genèticament idèntiques a les cèl·lules de determinats teixits d’un organisme concret. Actualment, l’ús fonamental d’aquesta tècnica va encaminat a regenerar i reemplaçar teixits.

A la figura s’esquematitza el procès de generació de cèl·lules pancreàtiques productores d’insulina a partir de cèl·lules musculars. (adaptat del llibre”òrgans a la carta”, David Bueno, Col·lecció catàlisi. Omnis cèl·lula, 2005.)

Cal tenir en compte que si bé totes les proteïnes que produeixin aquestes noves cèl·lules seran les pròpies del pacient, perquè s’expressen a partir del seu DNA, hi hauran proteïnes que s’expressaran a partir del DNA mitocondrial que provenen del citoplasma de la cèl·lula del donant. Per tant, en teoria, caldria esperar una resposta immunològica dirigida contra les proteïnes codificades pel DNA mitocondrial.

Publicat dins de BIOBAT2 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari