Trobar vacunes per protegir-nos del COVID-19

Feu clic a través dels capítols per veure com els investigadors estan desenvolupant diferents vacunes.


Publicat dins de General | Deixa un comentari

Com actua el coronavirus?

Aquest vídeo forma part de Nucleus Medical Media

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Coronavirus, ara denominat COVID-19

Q&A on coronaviruses

Mapa interactiu de l’estat actual en temps real de l’epidèmia.

Flipboard Coronavirus

Font: OMS

Publicat dins de BIOBAT1, BIOBAT2, BIOGEOESO4, General | Deixa un comentari

Després de veure el vídeo … sereu més curosos en la higiene dental!

Publicat dins de BIOGEOESO3 | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Els terratrèmols

A partir del vídeo del programa Quèquicom, podeu repassar quines són les causes que originen els terratrèmols, perquè són fenòmens que no es poden predir, però que sí són processos que es poden associar a llocs geogràfics relacionats amb la tectònica de plaques.

A partir d’un esdeveniment sísmic que va tenir lloc a Catalunya, fa 600 anys és va descrivint la recurrència d’aquests fets destructius i s’introdueix els conceptes implícits de la perillositat, la vulnerabilitat i l’exposició que van lligats en aquest cas en el risc sísmic d’aquesta part geogràfica en què es troba Catalunya.

També s’introdueix les dues maneres de mesurar o avaluar un terratrèmol a partir de dues escales que utilitzen variables diferents: la magnitud, que indica l’energia alliberada durant el terratrèmol, en una escala oberta (a partir de l’1), i que s’obté a partir de càlculs que es realitzen de les ones sísmiques enregistrades en els sismògrafs. I la intensitat, que és una avaluació dels danys provocats pel terratrèmol en una escala subjectiva del I al XII.

L’escala de Ritcher, utilitza la magnitud i en l’escala de Mercalli o MSK, la intensitat.

Publicat dins de BIOGEOESO4, CTMABAT1, CTMABAT2 | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

La geotectònica d’Itàlia

En motiu del viatge de final d’etapa dels alumnes de 4t a la població de Roma (Itàlia), s’ha adequat el Projecte de Recerca (PdR) d’aquest curs 2018-2019, a l’entorn d’aquesta població.

Des de la matèria optativa de Biologia i Geologia de 4t, s’ha seqüenciat unes activitats relacionades amb la Tectònica de Plaques, aprofundint en les manifestacions sísmiques i volcàniques de la Península Itàlica.

Font: CCMA. 24/08/2016

Enllaç a la seqüència didàctica.

Enllaç al qüestionari final del PdR: Estudi Geotectònic de Roma (Itàlia).

Enllaços a recursos i fonts d’informació sobre la temàtica:

Publicat dins de BIOGEOESO4 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

La clonació terapèutica

Aprofitant que estem en els darrers temes sobre la immunologia i lligant-ho amb els temes de la biotecnologia, recordem el procés de la clonació terapèutica.

El clonatge terapèutic és un procès experimental destinat a produïr cèl·lules diferenciades (com ara neurones, cèl·lules del pàncreas, etc) que siguin genèticament idèntiques a les cèl·lules de determinats teixits d’un organisme concret. Actualment, l’ús fonamental d’aquesta tècnica va encaminat a regenerar i reemplaçar teixits.

A la figura s’esquematitza el procès de generació de cèl·lules pancreàtiques productores d’insulina a partir de cèl·lules musculars. (adaptat del llibre”òrgans a la carta”, David Bueno, Col·lecció catàlisi. Omnis cèl·lula, 2005.)

Cal tenir en compte que si bé totes les proteïnes que produeixin aquestes noves cèl·lules seran les pròpies del pacient, perquè s’expressen a partir del seu DNA, hi hauran proteïnes que s’expressaran a partir del DNA mitocondrial que provenen del citoplasma de la cèl·lula del donant. Per tant, en teoria, caldria esperar una resposta immunològica dirigida contra les proteïnes codificades pel DNA mitocondrial.

Publicat dins de BIOBAT2 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Taules Periòdiques dels Elements Químics interactives

En motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, és un bon moment per poder consultar els següents enllaços, d’entre les moltes opcions que podeu trobar a Internet:

PTable Royal Society of Chemistry edu365-xtec TERMCAT
elements.wlonk Recull jocs TP Recull activitats TP Thatquiz.org

 

Publicat dins de BIOBAT1 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

2019: The International Year of the Periodic Table

La taula periòdica d’elements químics és un dels assoliments més significatius en la ciència, que recull l’essència no només de la química, sinó també de la física i la biologia.

1869 es considera l’any de descobriment del sistema periòdic per part de Dmitri Mendeleiev. 2019 serà el 150 aniversari de la Taula Periòdica d’Elements Químics i, per tant, s’ha proclamat “Any Internacional de la Taula Periòdica d’Elements Químics (IYPT2019)” per l’Assemblea General de les Nacions Unides i la UNESCO.
Descobreix tot sobre IYPT2019 a través d’aquest lloc web. Uneix-te a les celebracions!

[youtube]https://youtu.be/rz4Dd1I_fX0[/youtube]

Publicat dins de CMCBAT1 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

De la Genètica a l’Epigenètica: els interruptors genètics

De l’activació i desactivació dels gens s’encarrega la ciència de l’Epigenètica. D’aquesta manera es pot comprendre els processos de diferenciació cel·lular. Dóna resposta a per què si totes les cèl·lules contenen la mateixa informació genètica, en unes s’expressen uns gens i per tant se sintetitzen unes proteïnes, i en unes altres aquests gens estan “apagats” i per tant no es detecten les proteïnes.

L’Epigenètica també investiga per què fragments d’ADN que inicialment estaven classificats com regions no codificadores s’esdevenen en veritables gens davant d’estímuls químics derivats de l’alimentació, del medi ambient i inclòs del nostre comportament en l’àmbit de la salut personal.

Alguns tipus de càncers són investigats perquè tenen una base en l’epigenètica, és a dir hi ha senyals químiques que en un casos poden activar uns gens i en altres els inhibeix, però que el resultat final és un inici del desordre en la divisió cel·lular.

Les investigacions sobre l’epigenoma humà s’està amplificant en altres àmbits de la salut com és l’obesitat. Per tant aquest trastorn de l’alimentació ja no té un origen dietètic o és una conseqüència d’un ritme de vida sedentari. Ara s’ha d’incloure factors genètics però també d’epigenètics. Sembla que l’estil de vida i la dieta actual està determinant els nostres interruptors genètics. En el següent enllaç podeu consultar un article “L’obesitat que heredem del pare”, del País del dia 4 de desembre de 2015.

[youtube]https://youtu.be/PbFgRgGS9Ss[/youtube]

Publicat dins de CMCBAT1 | Etiquetat com a , | Deixa un comentari