Exercicis de química – Setmana Santa 2009

El títol d’aquest article no és gaire estimulant, ho reconec, però és perquè ens puguem entendre. Tots necessitem una mica de desconnexió, però hem de trobar un punt d’equilibri perquè la desconnexió total no ens ajudarà gens si volem arribar al final de curs en condicions. Així doncs, com si d’un entrenador es tractés, us proposo una sèrie d’exercicis per reforçar el que hem vist fins ara de les reaccions REDOX:

 1. ajustar-les
 2. valoracions o volumetries REDOX
 3. electròlisis

1 i 2. Qüestions 2, 3, 4 i 5 (pàgina 195 delllibre de text)

3.  Els problemes d’electròlisis són bastant diferents del que hem vist fins ara en la química. Potser ens va faltar una altra mitja hora d’explicació a classe, per la qual cosa voldria que avancéssiu pas a pas, sense estressar-vos si se us escapen coses. Us proposo el següent:

– mireu i feu en el quadern els exemples resolts de les pàgines 178-179 del llibre de text. Penso que estan prou ben explicats. Si els enteneu força, passeu a fer els problemes 9, 11 i 12

– sovint passa que en les electròlisis en medi aquós es forma hidrogen

(H2)   que prové dels protons

(H+) que allibera la mateixa aigua.  L’explicació la trobareu en la pàgina 180 del llibre. També és interessant que us llegiu l’electròlisi de l’aigua. Si enteneu tot això, us animo a què intenteu els problemes 8, 10 i 13.
– també podeu fer el 14, excepte l’apartat e.

Bé, això és tot, potser massa? Bé, feu el que pugueu. Organitzeu-vos bé, ja sabem que teniu feina d’altres matèries. De tant en tant aniré mirant el bloc, per tant feu servir l’apartat de comentaris si teniu dubtes. Ànims!

5 thoughts on “Exercicis de química – Setmana Santa 2009

 1. Mari Luz

  Ramon, he estat buscant però no trobu quin seria l’estat d’oxidació del carboni a la hidroquinona per igualar la semireacció d’oxidació. (Exercici 3, pàg 195)
  Sé que es un fenol però no surto d’això xD

  Espero que no vegis tard aquest comentari^^

 2. rcarret5 Post author

  Mari Luz, la fórmula molecular de la hidroquinona és C6H4(OH)2. La qüestió és que el balanç de càrrega global de la molècula ha de ser zero. Això vol dir que el conjunt dels 6 carbonis han d’aportar -2 de càrrega. Representa que l’estat d’oxidació hipotètic o teòric de cada carboni és -1/3. Encara que sembli que no té lògica, prova de fer-ho així. Això és degut al fet que es tracta de carbonis d’un anell benzènic, que té unes particularitats d’enllaç molecular una mica peculiars.
  Com que no tinc el llibre de text a mà, m’agradaria que em diguessis si fent-ho a partir d’això t’ha sortit. Sort!

 3. Mari Luz

  No em feia falta l’estat d’oxidació de cada un dels carbonis mentre sapigués la càrrega total dels 6, però esque no ho entenia. Ho acabo de fer ara en un moment:)
  Gràcies!

 4. Angela

  Ramon, en l’exercici 4 a l’hora d’igualar la semireacció de reducció he fet el següent:
  KMnO4+ H2SO4 –>MnSO4 però com no sé si és correcte o no, no ho he igualat…

 5. rcarret5 Post author

  Ángela, no tinc el llibre a mà, per tant no et puc respondre amb exactitud. De totes formes, en una semireacció no pots col·locar els ions espectadors, només pot ajustar els àtoms dels elements que s’oxiden o es redueixen i els H i els O quan calgui. Després has de veure quants electrons s’intercanvien. No sé si amb això et responc.

  Si hi ha algun company o companya que hi pugui afegir alguna aclaració més, serà benvinguda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *