Ecce homo: una pintura molt popular amb nom llatí

ecce-homo

Qui no ha sentit parlar, o millor dit, qui no ha vist l’espantosa “restauració” que la Cecilia Giménez va fer de l'”Ecce homo” de Borja (Saragossa)? Opinions a banda, el més interessant per a mi, com a filòleg, és que de sobte gràcies a aquesta notícia tothom es posava a citar amb naturalitat una obra artística amb el nom llatí.
“Ecce homo”(= Vet aquí l’home) són unes paraules que, segons l’Evangeli de sant Joan, va pronunciar el governador romà Ponç Pilat. Aquest no volia condemnar a mort Jesús i va decidir que un càstig físic era suficient. Quan el càstig es va acomplir, Pilat va presentar el presoner tot nafrat davant d’una multitud que majoritàriament el volia veure mort; ell, però, es rentava les mans. En aquest moment, va pronunciar les famoses paraules. És per això que al llarg de la història de l’art moltes obres que mostren Jesús ferit tenen aquest títol. Però crec que cap ha aconseguit la notorietat de l'”Ecce homo” de Borja…

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *