El llatí en un món de zombis

Walkind dead és una sèrie de televisió americana desenvolupada per Frank Darabont i basada en la sèrie de còmics creada per Robert Kirkman i Tony Moore. El primer episodi, de seixanta minuts de duració, fou estrenat a la cadena AMC el 31 d’octubre de 2010.

Actualment, aquesta sèrie és una de les més vistes i consta d’un nombrós club de fans, entre les quals m’hi trobo jo. Així doncs, l’altre dia mentre veia un capítol d’aquesta sèrie vaig veure que un dels personatges escrivia i explicava una frase en llatí: “Dolor hic tibi proderit olim”, aquesta dita en boca de Deanna vol dir “El dolor actual serà útil en un futur”.

Escena on s’explica el significat de la dita.

Imatge de previsualització de YouTube

walking-deadÉs curiós com el llatí segueix viu fins i tot quan la raça humana està en perill i el món és ple de zombis. El poeta romà Ovidi la va dir en l’elegia XI del llibre tercer de Els amors: Perfer et obdura; dolor hic tibi proderit olim. En podríeu fer la traducció i comentar-ne la vigència del seu significat?

També podeu llegir l’elegia XI del tercer llibre dels Amors d’Ovidi en traducció de Jordi Parramon, a la pàgina 123, Quaderns Crema.

Perfer et obdura; dolor hic tibi proderit olim és una dita que ha tingut molta pervivència. Per què? M’ajudeu a trobar-ne més?

Heu trobat alguna altra pel·lícula o sèrie on apareixen dites llatines? Quines?

Creieu que pot ser útil la ficció per aprendre llatí i apropar-nos a la literatura llatina?

Sandra

2n Batxillerat Llatí

2 comentaris a “El llatí en un món de zombis

  1. Així m’agrada, Sandra, sempre ben amatent als llatinismes en les sèries que tant t’agraden i mires! També m’agrada que hagis recollit la reflexió sobre la utilitat de la ficció per aprendre llatí i apropar-nos a la literatura llatina.

  2. Em sembla molt interessant que és segueixin utilitzan locuccions llatines i més en sèries amb tanta reputació com aquesta. Al sortir en sèries o pel.licules crec que fomenta l’aprenentatge de la llengua i la cultura llatina ja que solem recordar més les frases que diuen aquells que seguim que no cualsevol llibre. Ens acostumen a atraure més les pel.licules que els llibres i més a la jovent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *