Walkind dead és una sèrie de televisió americana desenvolupada per Frank Darabont i basada en la sèrie de còmics creada per Robert Kirkman i Tony Moore. El primer episodi, de seixanta minuts de duració, fou estrenat a la cadena AMC el 31 d’octubre de 2010.
Actualment, aquesta sèrie és una de les més vistes i consta d’un nombrós club de fans, entre les quals m’hi trobo jo. Així doncs, l’altre dia mentre veia un capítol d’aquesta sèrie vaig veure que un dels personatges escrivia i explicava una frase en llatí: “Dolor hic tibi proderit olim”, aquesta dita en boca de Deanna vol dir “El dolor actual serà útil en un futur”.
Escena on s’explica el significat de la dita.
[youtube]https://youtu.be/0UJuU5rCTuU[/youtube]
És curiós com el llatí segueix viu fins i tot quan la raça humana està en perill i el món és ple de zombis. El poeta romà Ovidi la va dir en l’elegia XI del llibre tercer de Els amors: Perfer et obdura; dolor hic tibi proderit olim. En podríeu fer la traducció i comentar-ne la vigència del seu significat?
També podeu llegir l’elegia XI del tercer llibre dels Amors d’Ovidi en traducció de Jordi Parramon, a la pàgina 123, Quaderns Crema.
Perfer et obdura; dolor hic tibi proderit olim és una dita que ha tingut molta pervivència. Per què? M’ajudeu a trobar-ne més?
Heu trobat alguna altra pel·lícula o sèrie on apareixen dites llatines? Quines?
Creieu que pot ser útil la ficció per aprendre llatí i apropar-nos a la literatura llatina?
Sandra
2n Batxillerat Llatí
Així m’agrada, Sandra, sempre ben amatent als llatinismes en les sèries que tant t’agraden i mires! També m’agrada que hagis recollit la reflexió sobre la utilitat de la ficció per aprendre llatí i apropar-nos a la literatura llatina.
Em sembla molt interessant que és segueixin utilitzan locuccions llatines i més en sèries amb tanta reputació com aquesta. Al sortir en sèries o pel.licules crec que fomenta l’aprenentatge de la llengua i la cultura llatina ja que solem recordar més les frases que diuen aquells que seguim que no cualsevol llibre. Ens acostumen a atraure més les pel.licules que els llibres i més a la jovent.