Gladiator, de Ridley Scott

FITXA TÈCNICA

 • Nom original: Gladiator
 • Director: Ridley Scott
 • Guionistes:  David Franzoni, John Logan i William Nicholson.
 • Any d’estrena:  a l’any 2000
 • Durada: 155 min. / 171 min. (versió llarga)
 • Repartiment:  Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris, Derek Jacobi, Djimon Hounsou, David Schofield, John Shrapnel,  Tomas Arana, Ralf Moeller i Spencer Treat Clark.
 • País d’origen: Estats Units.
 • Idioma original:  Anglès.
 • Gènere: Drama bèl·lic.

ARGUMENT

La pel·lícula es situa cap a l’any 180 a.C. On el protagonista  Màxim Decimus Meridius és un gran general hispà que ha conduït els exèrcits de l’emperador Marc Aureli nombroses victòries.

En un d’aquestes victòries en les quals l’exèrcit romà es conduït per Marc Aureli cap a una batalla sobre les tribus germàniques, una victòria la qual donarà fi a una llarga guerra en els límits de l’imperi romà. Amb aquesta gran victòria en Màxim en guanya la confiança y l’estima de l’emperador el qual encara tenint un fill, Còmode, decideix deixar el poder temporal fins que el senat de Roma assumeixi  finalment el govern de l’imperi. Quan el seu pare l’informa de la seva decisió, Còmode assassina al seu progenitor en un atac de ràbia i es fa amb el poder.

Còmode intenta guanyar-se la lleialtat de Màxim, però el militar s’adona del que ha succeït. En aquest moment el general és traït pel seu amic, Cinquè, que a pesar instrueix als pretorians perquè l’executin a ell i a la seva família a Hispània. Màxim aconsegueix desfer dels seus botxins i emprèn el retorn a la seva llar a tota velocitat, però no arriba a temps de salvar la seva dona i el seu fill.

Un cop ha enterrat la seva família i adolorit i cansat per la seva mort es desmaia i inconscient cau en mans d’uns esclavistes que se l’emporten el nord d’Àfrica on es comprat per Pròxim i obligat a lluitar com a gladiador. Més tard se l’emporten al coliseu de Roma, on l’emperador Còmode a organitzat un jocs de gladiadors. On Màxim amb les seves victòries aconsegueix guanyar-se al públic amb el seu rostre tapat. Però al reu rostre queda descobert, ja que l’emperador sent una gran curiositat per saber qui s’amaga darrere d’aquella  màscara.

Màxim és estimat pel públic per aquest motiu l’emperador no pot acabar amb la seva vida. Mentrestant el protagonista junt el seu antic amic i la germana de l’emperador conspiren l’enderrocament d’aquests, però l’emperador obliga a confessar-ho tot a la seva germana.

Més tard Còmode organitza una batalla al Colisseum contra el gran gladiador però aquests es apunyalat abans del combat per tal de perdre possibilitats de guanyar, tot y així Màxim mata l’emperador. Però Màxim ferit per la seva ferida acaba morint amb una visió abans de la seva mort de la seva estimada família.

TRÀILER

CRÍTICA

Gladiator, va ser una pel·lícula de romans espectacular i bastant el·laborada, ja que es van deixar bastants diners per fer-la.

Agrada molt per la part de  les lluites de gladiadors i per la seva part dramàtica, com l’escena quan Màxim troba a la seva família morta. Aquesta pel·lícula va guanyar molts premis:

– Un Oscar al 2001 al millor actor, a la millor pel·lícula,  al millor vestuari, al millor so i als millors efectes.

– Un Globus d’Or al 2001 a la millor pel·lícula dramàtica i a la millor banda sonora original.

-Un BAFTa al 2001 a la millor pel·licula.

Aquest film ens mostra de moltes maneres la manera de viure del romans en aquella època, s’ha de dir que està elaborat des d’un punt de vista molt objectiu,ja que cal destacar que molts del personatges d’aquesta pel·lícula són reals. Però s’ha de dir que l’argument del film és fictici. Per això el que ens mostra és que encara que intenta mostrar la realitat, el film busca la intensitat i l’emoció per sobre de la veritat històrica. No obstant això, malgrat aquesta falta de rigor en els esdeveniments, el film de Scott presenta aspectes de la societat, l’urbanisme, l’art o les tradicions de l’Imperi Romà amb una important dosi de credibilitat.  Al “Making of” de Gladiator seu director explica que volen ensenyar la colossal Roma d’una manera molt creïble, buscant “mostrar la grandesa de Roma i alhora la seva corrupció i decadència”, els dos emperadors de la pel·lícula són d’alguna manera la encarnació d’aquestes dues idees.

Un dels aspectes històrics millor reflectits pel film és el de les sempre presents disputes entre els partidaris de tornar a la República (representats per Grac i el propi Marc Aureli) i els defensors a ultrança de l’Imperi (Còmode i els pretorians, sobretot), tot i que hem de tenir en compte que els patricis estaven més interessats en perpetuar el seu poder econòmic i accedir al consolat, però això últim no s’acaba de veure a la pel·lícula.  Un altre dels aspectes molt ben caracteritzats en la pel·lícula és l’exèrcit romà, del qual ens mostren destacaments d’infanteria i cavalleria, armes de curt i llarg abast, màquines de guerra, jerarquia dels comandaments … amb les característiques que podem observar en qualsevol llibre d’història militar romana. L’actitud dels soldats es mostra d’una manera més creïble que en altres pel·lícules, perquè s’ha volgut evitar la imatge dels soldats idealitzats que lluiten per la glòria, a Gladiator, com explica un dels consellers tècnics del film (en cap cas es parla d’assessor històric) és un exèrcit professional que lluita per la seva paga i no per la glòria personal o la de l’Imperi.

La tecnologia és un element que cal tenir en compte a l’hora de comparar Gladiator amb pel·lícules més antigues, i és que les possibilitats que ofereixen els efectes informàtics fan que la caracterització tingui més importància que la qualitat narrativa (gairebé l’única base de les velles produccions). També hi ha un gran esforç per reflectir de manera autèntica l’arquitectura romana de l’època. El principal edifici del llargmetratge, el Colosseu de Roma, va ser fet per ordinador amb un realisme sorprenent, i permet aconseguir una imatge absolutament creïble de l’espectacularitat que havia de tenir.

Per tant, en conclusió podem destacar que, la pel·lícula està plena d’errors històrics (Utilització d’estreps, octavetes impreses, entrada a Roma per un accés de terra en comptes d’una calçada, certs edificis, el veritable regnat de Còmode va durar més de 10 anys, Lucila va morir abans que el seu germà. ..), alguns buscats i altres, simples “ficades de pota”, de manera que es demostra que el caràcter històric de la pel·lícula no va preocupar molt als seus creadors. No obstant això, aspectes tan magnífics com la recreació de Roma o de la batalla en Germània, permeten que la imatge, si més no de la magnitud, sigui més realista que en pel·lícules més antigues, en què es buscava més el realisme dels fets que de les imatges.

 • Vosaltres creieu que es poden aprendre coses de la història de Roma amb aquesta pel·lícula?
 • Un romà es podia anomenar, segons les normes de praenomen Maximus?

“Mi nombre es Máximo Décimo Meridio, comandante de los Ejércitos del Norte, General de las Legiones Félix, leal sirviente del único emperador Marco Aurelio. Padre de un hijo asesinado, esposo de una esposa asesinada, y juro que me vengaré en esta vida o en la otra”

Laia Bagà i Luis Moreno

2n batx C Llatí

39 comentaris a “Gladiator, de Ridley Scott

 1. Crec que una pel·lícula com Gladiator es mereix un estudi molt més aprofundit; espero que ara entre tots i totes demostreu què té d’històric i de verídic aquest film que va posar de moda de nou l’interès per les pel·lícules de romans.

 2. Gladiatores una pelicula asombrant esunes de les millors que he vist es va demostrar els oscars,la bso es una de les millor que escoltat a la meva dia te alguns errors pero encara aixins es mlt bona y te molta historia dintre d’aquesta peli.

 3. Aquesta pel·lícula és impressionant! No m’agraden en especial les pel·lícules romanes d’aquest estil, però la veritat es que els valors que es transmeten en aquesta pel·lícula em van agradar molt i és una de les millors pel·lícules de romans que he vist. A més, crec que ha sigut una de les poques que he vist senceres i que per tant m’han ajudat a conèixer més aspectes de la vida que es portava a l’antiga Roma, i tot i que, com he llegit, està plena d’errors històrics crec que es una bona manera de que la gent s’interessi més per la roma antiga i es proposi buscar informació sobre aquesta. Moltes felicitats per la recerca que heu fet!

  Vale!!

 4. Salve!

  En primer lloc, començo dient que és la meva pel·lícula preferida!
  És una peli amb la que he après moltes coses, l’he vist moltes vegades i cada cop que la veig m’agrada més.
  És una peli molt maca i s’entén l’història de Roma perfectament.
  Aquesta pel·lícula m’ha ajudat a conèixer la història de Roma i molts aspectes dels romans, però tot i aquest tema tractat, m’encanta.
  La meva escena preferida és la del final quan ell marxa al cel, em fa molta pena però aprens molt amb aquesta pel·lícula.
  És una de les millors que he vist mai i seguirà sent la meva preferida!

  Vale

 5. Retroenllaç: [BLOCKED BY STBV] La cinta de Νίκη » Legend , de Ridley Scott

 6. Salve.

  Sens dubte una pel·lícula increïble. Els efectes especials són impressionants. He vist aquest film cada vegada que l’han fet durant la Setmana Santa, i sincerament no em canso de veura-la.

  Vale.

 7. you’re in reality a just right webmaster. The web site loading pace is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a wonderful task in this matter!

 8. Salvete!

  Personalment no m’agraden gaire aquest tipus de pel·lícules però veient l’article penso que seria interessant veure-la.

  Vale 🙂

 9. L’altre dia parlant amb Ramon Coll va fer que m’adonés d’un anacronisme d’aquesta pel·lícula, i és que es físicament impossible que el protagonista arribi des de Germania a Roma ferit en només 48 hores. No m’hauria adonat si no fos perquè ell m’ho va dir.

 10. Hello!
  We are going to talk about our opinions on the film Gladiator and all we know about the life of gladiators in general. It’s so fascinating! What a pity there aren’t many more good films on this issue.
  Teacher , Aida Lopez

 11. Retroenllaç: Preestrena d’Hèrcules, l’origen de la llegenda | La cinta de Νίκη

 12. Retroenllaç: Pollice verso, amb el polze girat! | Aracne fila i fila

 13. Retroenllaç: Reconstrucció històrica | Drakonia i Coliseum

 14. It is very good because the character is the best of the world.

  The action of the war Rome is very interesting

  XD

 15. Gladiator is a really good movie. It’s very interesting, because you can learn a lot about Roman life. The actors did it perfect, they were very expressive! The director did it so good too. I loved the OST, but I think that in some moments of the main part of the OST is a little bit like the OST of Pirates of the Caribbean. The special effects were so cool, they were so realist!
  The end of the movie was so beautiful, and I cried when Maximus died.
  I loved that movie!

 16. This film is very interesting, and beautiful. It’s a little bit bloody but it’s okay! It explains the life of gladiators. At the end of the film I cried.

 17. I REALLY LOVE THIS FILM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  I like todos wars and a story was very interesting!
  I recommended this film)

 18. I like so much this film because it has helped me to know the history of Rome it was a very good film and actors did it perfect

 19. This is a very good film. I liked it a lot above all because of its amazing special effects.

 20. The film its very sad, because he and his family die, and on the other hand is beautiful because he fights to live. I like this film although is very bloody. Is very interesing. I recommend!! 🙂

 21. I like this movie because the movies of the Ancient World are very interesting.

  In my opinion the special effects aren’t very real

 22. This film is very very good, but the blood from special effects is not at all realistic in my opinion. And the characters are very good but I didn’t like the end of the film.

 23. Salve!!
  Crec que Ridley Scott recupera un gènere perdut. Els personatges estan molt ben definits i el paper de Maximus s’identifica com el millor de Russell Crowe en la seva carrera. Gran banda sonora del compositor Hans Zimmer. A mi em va agradar molt.
  Vale!

 24. Una de las mejores películas que he visto, y que no me cansaré nunca de ver, con grandes actuaciones tanto de Russell Crowe como de Joaquin Phoenix, al que se le resta importancia en su gran actuación, con una banda sonora perfecta y adecuada para cada momento en la historia, con una más que asombrante dirección de Ridley Scott y un guión preciso y espectacular.

  Sin lugar a dudas un trabajo increible convertido en una muy buena película.

 25. Bonum die!

  Aquesta pelicula si que la he vist, em va agradar molt la vaig veura l’any passat en l’optativa de cultura classica amb l’Aida. Té uns efectes especials extraordinaris, tot és molt real, els actors aactuen super bé, la banda sonora és magnífica i la recomanaria perquè és molt interessant i com ja he dit abans em va agradar molt.

  Salve!

 26. “Hi ha qui censura que un film es critiqui per pífies de caràcter històric quan el que importa en el cinema és distreure’s i prou. D’acord: una ficció de rerefons històric no ha de ser un documental…, però tampoc no ha de servir per tergiversar fets documentats. ‘Gladiator’ (2000), de Ridley Scott, fa això últim i, a banda de les seves virtuts com a espectacle, deforma esdeveniments de la Roma del segle II dC i ofereix un bon assortit d’anacronismes.

  Ens pot astorar el repartiment de propaganda impresa dels jocs del Colosseu, mil anys i escaig abans de l’aparició de la impremta. També ens poden sorprendre els estreps dels cavalls, introduïts a Occident pels huns en el segle V. I el gladiador que diu que ve de Romania, el nom actual d’allò que aleshores s’anomenava Dàcia. O la visió d’una ballesta d’estil medieval, o d’una pissarra i els seus guixos, quan els romans escrivien sobre petites planxes de cera. O l’esment dels quilòmetres, una mesura desconeguda per a aquella gent. O els pagans que parlen de l’infern, un concepte cristià, etc. Tan ofensiu és desaprovar que una superproducció del 2000 no tingués cura d’uns detalls que incideixen en la qualitat final del producte?”

  Text: Jordi Mata 10 pel·lícules amb errors històrics a Sàpiens

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *