La vida de Brian, de Terry Jones

 

FITXA TÈCNICA

 • Nom original: Life of Brian.
 • Director: Terry Jones.
 • Guionistes: Monty Python.
 • Any d’estrena: 1979.
 • Durada: 94 minuts.
 • Repartiment: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin.
 • País d’origen: Regne Unit.
 • Idioma original: Anglès.
 • Gènere: Comèdia.

 

ARGUMENT

Com indica el títol, la pel·lícula tracta de la vida de Brian Cohen que neix al portal d’un estable a prop del lloc de naixement de Jesús, cosa que en un principi, confon als tres Reis Mags que venien a lloar el rei dels jueus. Aquests van oferir els tres regals (or, encens i mirra) a la mare de Brian, Mandy, poc després de sortir del portal de Betlem s’adonen del seu error, tornen i se’ls treuen de les mans. Brian s’uneix a una organització contrària a l’ocupació romana de Judea i després d’una sèrie d’esdeveniments esdevé pres per equivocació com el salvador del poble jueu, el que li ocasiona, diguem, un petit problema amb les autoritats.

El film és una comèdia de ficció situada en el context de la Palestina de l’època de Crist, durant l’imperi romà. Es basa en les aventures d’un home comú i corrent, Brian, fill d’un soldat romà i una promíscua feminista jueva, a qui les multituds confonen repetidament amb el Messies.

TRÀILER

CRÍTICA

Crítica de Luis Martinez del diari EL PAÍS: “Los chicos de Monty Python tienen en esta película su mejor logro. Una delirante parábola religiosa tan irreverente y subversiva como una carcajada en medio de una jura de bandera. Brian se parece demasiado a Cristo y por ello merece ser lapidado (¿o crucificado?) con una montaña de risas.

Com era d’esperar, després de l’estrena del film, ràpidament va ser tractat de blasfem per diversos grups de catòlics als Estats Units. Segons aquests grups, al film hi havia un excés de sàtira religiosa i alhora es tractava als creients com hipòcrites i fanàtics. No es tracta de cap àcida blasfèmia sobre religió catòlica, sinó de una gran crítica contra totes les religions i a la política en general.

Segons el nostre punt de vista, en el que per sort coincidim, aquesta pel·lícula no s’ha de veure com una ofensa per a ningú, o com un atac cap al cristianisme, sinó que s’ha d’agafar com el que és: una pel·lícula per riure, i aquesta fita està més que assolida. Amb un guió genial i una millor interpretació, era inevitable que paulatinament arribés a les filmoteques de la comèdia universal, portant-ho fins i tot als escenaris de tot el món amb el musical “Monty Python”, que recull fragments de les seves mes cèlebres pel·lícules, com “La Vida de Brian” o “Els Cavallers de la Taula Quadrada”, entre d’altres.

Hi ha una gran quantitat d’escenes molt còmiques: els Reis d’Orient, el “Romani item domum”, què han fet els romans per nosaltres?, l’escena de la sandàlia i la carbassa, una creu per persona, els noms que els hi posen Traviesus Maximus, Pijus Magnificus

La vida de Brian és una opció ideal per riure una estona en bona companyia durant les festes de Nadal, que ja són a prop.

Els Monty Python consideren aquesta pel·lícula com la millor de la seva filmografia, i crec que concordem amb ells. Tot i que l’humor britànic no és del gust de tots, aquest és un film que definitivament et farà riure, per alguna cosa en la majoria de les enquestes és situat com una de les millors comèdies de la història.

Ricard Martínez i Núria Yela,

2n de Batxillerat Llatí.

9 comentaris a “La vida de Brian, de Terry Jones

 1. Ricard, Núria, em sembla fantàstica la vostra idea de dedicar un apunt per aquestes dates a La vida de Brian, tot i que ja la teníem a El Fil de les Clàssiques, com molt bé enllaceu.

  Veient el desànim general de la classe, amb les notes de la 1a avaluació i l’imminent lliurament i exposició del treball de recerca, aprofito la vostra recomanació cinèfila amb referents clàssics per dedicar a tots els alumnes de 2n de Batxillerat C la cançó que tant bé cantes tu, Ricard: Always look on the bright side.

  And always look on the bright side of life…
  Always look on the right side of life…
  (Come on guys, cheer up!)
  Always look on the bright side of life…
  Always look on the bright side of life…

 2. Retroenllaç: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Clàssics d’or: Quid nobis dederunt?

 3. Bonum Diem!

  Sense cap dubte no em fa falta ni pensar-ho la hi recomano a tothom, ja que és una pel·lícula amb la qual em vaig riure molt, ja que és una pel·lícula d’àmbit clàssic i a la vegada et rius molt, totes les pel·lícules de Monty Pyton són molt bones si ús agradat aquesta pel·lícula us recomano que veieu la de Los Caballeros de la mesa quadrada una pel·lícula en la qual el riure és assegurat.

 4. Salve!!

  Enhorabona per aquest apunt! Sens dubte em sembla que la idea és molt bona, és una paròdia que fa riure en molts moments amb acudits ben elaborats, però en alguns moments amb intervencions ximples que no tenen res a veure amb el bon humor.

  Vale!

 5. Bonum diem!
  El treball està molt ben fet i molt complet.
  La vida de Bran es una película amb referents classic, on apareixen romans, de aquesta pel·licula no habia escoltat parlar mai, per el argument em crida l’atenció però per el trailer no. Igualment per aquestes vacanses de nadal, la mirare, a veure que em sembla.

  Vale!

 6. Salve!
  Aquesta pel·licula, és una paròdia que fa riure en molts moments amb acudits ben elaborats, això no vol dir que sempre, és a dir que hi ha alguns punts d’aquesta pel·licula, que no els entenc gaire. Aquesta pel·licula la vaig veure fa poc que la hi vaig veure amb el meu avi i em fa tindre molts bons records.
  Ademés, “La vida de Bran” es una película amb referents classic, on apareixen romans,tot i així que la he vist, em sembla que l’argument està molt ben redactat i ho descriu tot el que passa a la pel·licula, ademés la portada, es que tampoc cridès gaire l’atenció del lector, en aquests moments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *