Carthago Nova

Cartell del film Carthago Nova photo dibuix_zps9af364e6.jpg

 

FITXA TÈCNICA

 • Nom original: Carthago Nova
 • Director: Primitivo Pérez, José María Molina Vieites (director d’animació).
 • Guionistes:  Primitivo Pérez.
 • Any d’estrena:  2011.
 • Durada: 65 min.
 • Veus (per ordre d’aparició): Juan Ochoa, Juan Antonio Gálvez, Gabriel Jiménez, Miguel Zúñiga, Ricardo Escobar, María Antonia Rodríguez, Fernando Elegido i Luis Gaspar.
 • País d’origen: Espanya.
 • Idioma original:  Castellà.
 • Gènere: Animació, històrica.

 

ARGUMENT

Es tracta d’un llargmetratge d’animació digital que a través d’una trama i uns personatges de ficció ens transporta al segle I. d.C. i ens permet descobrir una de les ciutats més importants d’Hispània.

A partir de les restes arqueològiques trobades a Cartagena, s’ha reconstruït fidelment, amb les més modernes tecnologies digitals, la ciutat completa de Carthago Nova i la topografia del seu entorn fa 2000 anys. S’han inclòs milers de personatges animats que recreen l’ambientació pròpia d’una ciutat romana.

 

PEL·LíCULA

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KmZ6HegULhk[/youtube]

 

TASCA

Fes la crítica de la pel·lícula.

Què t’ha semblat la pel·lícula? Què en destacaries?  T’ha agradat? Què és el que més t’ha agradat i sorprès? Creus que hi ha un rerefons històric? Quin?

Raona si es pot aprendre història amb el cinema.

Núria Yela,

2n de batxillerat Llatí i Grec

25 comentaris a “Carthago Nova

 1. Gràcies, Núria, per donar a conèixer aquesta fantàstica pel·lícula d’animació i deixar l’apunt obert per tal que puguem comentar i després fer-ne la crítica.

  Us recomano de veure també el Making of (1a part i 2a)

  Carthago Nova. Restos arqueológicos del esplendor de una era. Part 1 i part 2
  Port de Carthago Nova

 2. Salve!

  Avui a classe de llatí he vist la pel·lícula de Carthago Nova és una pel·lícula molt interessant i molt entretinguda. Crec que és pot aprendre la història de Roma amb la pel·lícula, la pel·lícula parla de Carthago que és la ciutat de Cartagena que és troba a la Regió de Múrcia. Al 218 a.C els romans començan a conquerir els territoris de la Península Ibèrica. La ciutat de Cartagena va ser fundada al voltant de l’any 227 a. C. pel general cartaginès Àsdrubal el Bell, gendre del general Amílcar Barca amb el nom de Qart Hadasht.M’ha agradat molt la pel·lícula perquè molt divertida i a més he après una mica més del que s’havia sobre la història de roma. Recomana la pel·lícula!

  Vale!

 3. Salve!

  Hi ha un rerefon històric que és el de la romanització, a mida que van pasant els anys podem observar els diferents canvis que hi ha a la ciutat de Carthago i a la seva societat.

 4. Salvee!!
  Avui hem vist la películ.la Carthago Nova a classe de llatí, m’ha semblat una bona activitat ja que és diferent, la pel.lícula és una recreació que recrea amb animació la antiga ciutat de Cartagena.
  Al segle I la família Albino és veu en l’obligació de entrar amb competència amb el poderós Lucio Andaro per confeccionar varies obres, un conflicte que estarà a la ciutat durant bastants anys i que a causa d’aixó la economía de la ciutat anirà a pitjor.
  Tota la pel.lícula m’ha semblat interessant, peró el que més m’agrada és amb la claredat que s’ha vist tot a la pel.lícula, amb el narrador omniscient i amb el poc diàleg dels protagonistes.
  Si que hi ha un rerefon històric, i es el de la romanització , a mida que va passant els anys, podem observar els diferents canvis que hi ha a la ciutat de Carthago Nova.

  VALE!

 5. Salve!
  Personalment jo crec que la pel·lícula està molt bé ja que representa d’una manera excel·lent aquella época. En destacaria les lluites entre gladiadors a l’amfiteatre. La pel·lícula m’ha agradat molt perquè et situa en aquella época i a més explica la história d’un noi romà. El que més m’ha agradat i sorprés a la vegada és l’última lluita de gladiadors en que es more el servent de l’emperador i l’emperador. Jo crec que si que hi ha un refons històric ja que mentre va explican la història del noi romà també explica les costums romanes i ens fa veure com eren els carrers i la gran ciutat Carthago Nova.
  Tenint en compte la meva opinió si que es pot aprendre història a través del cinema com ja em vist amb aquesta pel·lícula que és una molt bona recreació de Carthago Nova.

 6. Salve!

  Avui hem acabat de veure la pel·lícula de Carthago Nova, que per cert retrata molt bé l’antiga Cartagena.
  Cartagena, Murcia, va ser fundada per Asdrúbal a l’any 229 a.C. amb el nom de Qart-Hadasch, sota el seu domini fins al 209 a.C. quan Corneli Escipió la va incorporar a Hispania Romana amb el nom de Carthago Nova.
  De la pel·lícula destacaria la presència del garum, que era una salsa de peix que, barrejada amb vi, vinagre, pebre, oli o aigua, servia per amanir els menjars. El garum s’emprava fonamentalment per acompanyar menjars, encara que també es va emprar en medicina i cosmètica.
  També destacaria els gladiadors, que lluitaven els uns amb els altres, o inclús amb animals com un joc públic.
  Els gladiadors dels ciutadans més “normalets” com per exemple el del protagonista de la peli, anava amb braçalets, que protegien la mà i el braç. Podien ser de bronze o simplement amb forma de corretges entrelligades. I d’armament una espècie de punyal.
  En canvi, el gladiador de l’Emperador, anava molt més protegit.
  Portava casc, amb visera que tapaven completament el cap i amb uns forats que els permetien veure i respirar. També portava un escut per protegir-se.
  Braçalets per protegir la mà i el braç que no els protegia l’escut. I com a arma portava un punyal.
  La veritat és que la pel·lícula està molt ben feta amb els personatges humans encara que sigui fet amb informàtica, i la veritat és que està molt ben documentada ja sigui pels carrers, per les rivalitats, per la referència als déus…
  Crec que sí que hi ha un rerefon històric que és el de la romanització de Carthago.
  La veritat és que m’agrada veure pel·lícules a classe ja que sembla que no però et vas quedant amb escenes i el paisatje de l’antiga Cartagena, com en aquest cas.

 7. Salve!

  “Carthago Nova”, un largometratge animat que ens transporta al segle Id.c., representa l’antiga Cartagena (Múrcia, Espanya).
  És una pel·lícula molt ben documentada, tant estèticament (carrers, cases, persones, vestimenta…) com ideològicament (manera de ser dels personatges, interessos…).
  José Francisco Puche logra crear un món passat, els nostres origens. I de fet, ha guanyat el premi Goya 2011 a la millor pel·lícula d’animació.

  Ens explica una història sobre la familia Albino, tres membres, el pare és un valorat comerciant, la mare prega i fa barreges de vins (al marit no li agraden) i el fill, un noi callat, observador i intel·ligent.
  Aquesta honrada familia lluita contra Lucio Andro, un home avariciós i rastrer. Només vol diners i poder.

  Al principi, la familia Albino viu bastant bé però a mesura que el largometratge avança tenen mala sort, constantment creuen que es cosa dels déus. Tant la fortuna com la desgràcia.
  El cap de la familia Albino es assasinat per la nit i tirat al mar per dos criminals nocturns. Des de aquest moment, el pare de família és el fill, un noi que salva la vida a l’entrenador de guerres i acava obtenint un esclau negre (després li donarà la llibertat). Aquest noi que ha de madurar, és bona persona i té sort (els déus l’ajuden), a més, sempre parla de Lidia, la noia que fa ceràmica que li agrada. Aquesta no parla en cap moment però apareix en moltes escenes.

  Finalment, es pot veure qui mereix viure i morir. Lucio mor d’un atac de cor al veure que el seu gladiador perd. La familia Albino recupera pau i estabilitat.

  En moltes ocasions, el narrador intern que explica la pel·licula diu:
  “Carthago Nova, voluntuosa i soberbia”.

  Particularment, m’ha agradat molt aquesta pel·lícula per molt que sigui una animació. Estic farta de veure pel·lícules gravades o reproduides d’altres països. José Francisco Puche crea una pel·lícula española i amb un escenari totalment español! Com ha de ser! Espanya també té historia i s’ha de mostrar al món.

 8. Salve!

  M’ha agradat molt la pel·lícula de Carthago Nova ja que semblava molt real. Era com veure una recreació de la vida d’un noi de Carthago o perfectament podia ser un noi de Premià. Els comerciants de Carthago exportaven vi i Garum en unes àmfores i els venien a Roma. L’Albino és un noi jove que se li dona millor l’estudi que la lluita. En aquesta pel·lícula podem veure com una ciutat prospera com Carthago Nova, situada a l’actual Cartagena, que vivia del comerç arriba a passar una època de crisis perquè hi ha sequera i als carrers hi ha molta delinquència. En Lucio es l’enemic d’en Marco, el pare de l’Albino, i fa manar uns homes que matin en Marco perquè vol conseguir les seves mines i perquè encara està resentit perquè en Marco va guanyar l’aposta de construir les fonts. El personatge d’en Lucio me l’imagino com si fos el propietari de Can Ferrerons, un home ambicios i ric. Al documental també es veu la vida de les dones, limitada a estar a casa o en el cas de Lydia perquè eren pobres ajudant al seu pare a fer àmfores. Octavia, la mare de l’Albino fa libacions als déus i té bastanta educació ja que coneix frases cèlebres de filòsofs grecs. Una altre cosa que es veu és la construcció d’edificis, com el circ on lluiten els gladiadors o el teatre. El que més m’ha agradat és l’escena dels gladiadors m’ha recordat molt a la pel·lícula de Gladiator. També m’ha agradat molt la primera escena on surten una flota de vaixells i els soldats es tapen amb els cascs i volen entrar a la ciutat, m’ha semblat molt real. En quan a la vestimenta està molt ben caracteritzada i cada personatge de caeda classe social va vestit segons li correspon.

 9. Salve!
  M’ha agradat molt aquesta pel·lícula, l’he trobada molt interessant! Tant els personatges com la ciutat de Cartago estan molt ben fets, les faccions dels personatges m’han semblat molt reals i en quant a la ciutat, està molt ben recreada, amb el seu aqüeducte que transportava l’aigua cap a la ciutat. La vida de la família Albino és com si fós la de una família qualsevol d’avui en dia, la diferèncua és la época i les costums ja que en aquella época, com es pot veure a la pel·lícula, la gent s’entretenia veient comedies i veient les famoses lluites de gladiadors, en canvi a l’actualitat la gent s’entreté veient futbol o anant al cinema. M’ha agradat molt com es describia la vida de la família Albino, com la mare feia les libacions amb els diferents vins o com els esclaus feien les seves feines cotidianes. La escena que més m’ha agradat ha sigut quan fan la reconstrucció amb les fonts, ja que el noi, que és molt llest, proposa utilitzar plom enlloc de les àmfores i gràcies a això aconsegueixen guanyar al temible Lucio. També m’ha sorprés que en aquella época també hi haguessin lladres que assaltesin a la gent i els robessin. A mi també m’ha semblat que el personatge d’en Lucio, s’assembla al propietari de Can Ferrerons, un home ambicios i ric. Octavia per ser una dona, tenia bastanta educació hi sabia coses sobre la filosofia, etc. Aquí al Maresme, també es feien exportacions cap a Roma, sobretot s’exportaven vins. He buscat informació sobre el port de Cartago i he vist, que sempre estava ple de mariners que anaven amb els seus vaixells cap a Roma. El que m’ha sorprés també ha sigut el nombre d’àmfores que venien cap a Cartago. A la pel·lícula es pot veure molt bé com es construien els circs, i com els materials que s’utilitzaven no eren com els d’ara i per això les cordes no aguantaven massa pes i sovint les pedres que subjectaven les cordes queien i provocaven alguna mort. La lluita de gladiadors a mi també m’ha recordat a la pel·lícula de Gladiator, hi havien els gladiadors que duien els casac, que eren els que anaven més protegits i els que anaven sense protecció com el gladiador de l’Albino. Si un dels dos gladiadors vencia a l’altre, llavors mirava cap a les grades on estava l’emperador i llavors si aquest baixava el dit polze, això volia dir que l’havia de matar. A la pel·lícula podem veure com no tots els joves volien ser gladiadors i preferien ser erudits. Es pot veure com la família gràcies a l’exportació del gàrum cap a Roma s’acaba fent rica. El final m’ha agradat força, ja que es com un resum del que ha passat a la pel·lícula i també quan es veu de lluny la majestuosa ciutat de les pedres eternes, com diuen a la pel·lícula. En quant a la vestimenta trobo que van vestits segons la seva condició social.

 10. Salve!

  M’ha agradat molt la pel·lícula de Carthago Nova m’ha semblat molt entretinguda i educativa.Els comerciants de Carthago exportaven vi i Garum en unes àmfores i els venien a Roma. L’Albí és un noi jove que se li dona millor l’estudi que la lluita. En la primera escena apreciem una flota de vaixells i soldats que es tapen amb els cascs i volen entrar a la ciutat, cada personatge de cada classe social va vestit segons li correspon.

  Vale!

 11. Salveee!!!

  La pelicula m’ha agradat molt carthago nova ha sigut molt entretinguda, els personatges estaban molt ven fets i molt ben estructurats.

 12. Salve!

  A llatí durant aquesta setmana hem vist la pel·lícula anomenada Carthago Nova. La veritat és que m’ha agradat molt, és molt entretinguda i molt interessant.
  Hi ha una escena que per mi ha destacat molt en la pel·lícula que és la que m’ha agradat més, la lluita final dels Gladiadors. Ha sigut la meva part preferida i emocionant, i m’ha sorprès el final però m’ha agradat molt.
  Hi ha un rerefon històric el qual és el de la romanització.
  A mesura que va passant el temps es poden observar els diferents canvis de la ciutat de Carthago i la seva societat.

  La ciutat de Carthago Nova va ser fundada per Asdrúbal l’any 229 aC amb el nom de Qart-Hadasch, i sota el seu domini es va desenvolupar l’any 209 aC quan Publi Corneli Escipió la va incorporar a la Hispània romana passant a cridar Carthago Nova.La importància econòmica de la ciutat va ser explotada pels romans: la seva situació estratègica i la mines properes van convertir una colònia importantíssima i en constant evolució. Es van començar a construir diverses infraestructures bàsiques que van culminar amb la remodelació del port, imprescindible per al comerç.
  Ja en època de l’emperador August es va construir el teatre, l’amfiteatre i el fòrum que van significar un canvi en l’estructura urbana de la ciutat i també política, ja que passa a ser oficialment Colònia Urbs Iulia Nova Carthago.

  I finalment, m’ha agradat molt la pel·lícula, és molt interessant i entretinguda,
  Vale!

 13. La peli ha estat molt bé, representa la època Romana a la perfecció, així podem aprendre més sense estudiar. A més a més hem canviat una mica la rutina i aquests tipus de pel·lícules m’agrada.
  És interessant el fet de que porti el nom de Carthago Nova, ja que s’inspira en Cartagena.

 14. Salve!

  La pel·lícula ha estat molt entretinguda i interessant, ara gràcies a aquesta peli me donat compte de que Carthago Nova està en Espanya. Pensava que seria una pel·lícula amb actors, vull dir, persones però també està molt bé fet amb ordinador així tot o poden recrear amb més detall. M’ha semblat educativa i gràcies a ell m’han passat més ràpid les dues classes de llatí.

  Vale!

 15. Salve!

  M’ha agradat molt la pel·lícula de Carthago Nova, la pel.lícula és una recreació que recrea amb animació la antiga ciutat de Cartagena. Es una activitat molt interesant i la vec diferent entretinguda, interesant. Al segle I la família Albino és veu en l’obligació de entrar amb competència amb el poderós Lucio Andaro per confeccionar varies obres, un conflicte que estarà a la ciutat durant bastants anys i que a causa d’aixó la economía de la ciutat anirà a pitjor.
  La veritat és que m’agrada veure pel·lícules a classe ja que sembla que no però et vas quedant amb escenes i el paisatje de l’antiga Cartagena, com en aquest cas.

  Vale!

 16. Salve!

  Jo penso que es pot aprendre molta història amb el cinema. Mirant una peli, per molt que no la miris amb gaire atenció, se’t va quedant l’argument i això va fent que agafis cultura. En aquest cas ens explicava la història de Carthago Nova, l’antiga Cartagena, (ciutat de la Regió de Múrcia). Aquesta pel·lícula era sobre la família Albino, que constava de tres membres. La mare, el pare i el fill, tots tres portaven una vida normal fins que arribat un punt i degut a la sequera que hi havia en aquell temps van caure en la crisis. Marco, el cap de la família, va ser assassinat per Lucius, el seu enemic. Aquest envia a una delinqüents per matar-lo ja que li té enveja des de que van construir unes fonts i la que primer va fer sortir aigua va ser la d’en Marco (aquí es demostra que és millor la intel·ligència que la força) i també el mana matar perquè vol les seves mines. En aquest moment, el cap de família passa a ser el fill. Aquest salva a l’entrenador de guerres de la mort i se li concedeix un esclau. Els gladiadors lluiten al circ i només pot haver-hi un guanyador, o la família de l’Albino o en Lucius. Els esclaus de la família van caient tots, però quan surt l’esclau concedit al fill amb anterioritat, guanya la batalla i aconsegueix matar al gladiador de l’Emperador. Aquest va molt més protegit que l’esclau. L’esclau portava poca protecció (només als braços i les mans) i com a arma una mena de trident. L’altre portava un escut i un casc que el protegia tota la cara, protecció als braços i les mans i com a armament portava una espasa. Al final de la pel·lícula es veu com al morir el gladiador de Lucius (ferit al cor per el pal del trident que l’esclau portava) Lucius mor també d’un atac de cor. A partir d’aquest moment, a l’esclau se li dona la llibertat i a la família Albino li comencen a anar molt millor les coses.
  M’ha agradat molt aquest llargmetratge d’animació digital ja que a través d’una trama i uns personatges de ficció ens transporta al segle I. d.C. i ens permet descobrir una de les ciutats més importants d’Hispània.
  M’ha fet gràcia veure a la pel·lícula com la mare fa servir el Garum, que és una mena de salsa de peix amb vi, vinagre, pebre i oli per amanir els menjars, aquesta salsa la vam fer l’any passat a la boqueria i bé, no em va agradar gaire, però l’experiència de poder provar el menjar que es feia a l’Antiga Roma em va agradar moltíssim.
  També m’ha agradat l’escena en que els dos estan esperant a que de les fonts broti aigua i finalment surt aigua de la del Albino.
  Crec que si que hi ha un rerefons històric, ja que t’explica la romanització de Carthago.

 17. Salve!

  Aquesta pel·lícula és una gran obra d’animació digital, i és una gran manera d’explicar història clàssica. Crec que se’n haurien de fer més, de pel·lícules d’aquestes.
  M’agradaria destacar la forma de narració de la pel·lícula, que utilitza la història d’un home neocartaginès per explicar la vida a la ciutat, i a l’Imperi Romà en general.

  És una molt bona manera d’explicar-nos als joves (i als no tant joves) història, que depèn com ens pot resultar avorrida.

  Vale!

 18. Salve!

  Durant els dos últims dies de classe hem estat veien aquesta pel·lícula que ens ensenya com era una de les ciutats més importants d’Hispania, que és Carthago Nova.

  Personalment crec que la història pot interesar més o menys, però realment la animació d’aquesta pel·lícula està molt ben feta, sembla totalment real, no només els personatges, si no l’ambient que es veu, com eren els carrers, les cases, el port…

  Segur que ha portat molta feina, però realment val la pena saber aquesta història on la família Albino demostra que moltes vegades per molt bé que fem les coses sempre hi ha un factor de sort. I en aquest cas, a aquesta família, la sort va estar amb ells.

  Resumint una mica, aquesta história ambientada a Cathago Nova, la actual Cartagena, parla sobre la vida d’en Marco Albino, durant tota la pel·lícula ens explica com va ser la seva vida amb la seva família que estava formada per el seu pare, la seva mare i ell mateix. Després de molt treballar i demostrar que la força i el poder no és él més important , el pare i el Marcos aconsegueixen reconstruir una font i van ser els primer en portar aigua al fòrum de la ciutat. En aquesta ocasió van guanyar al seu enemic en Lucio, però aquest més tard intentarà venjar-se.

  En un principi veiem com el comerç de les ciutats amb les anfores, les mines de plata… funciona molt bé, però uns anys més tard les coses començen a anar malament, el comerç ja no funciona bé i l’Imperi entra en crisi. El pare de Marco es asassinat per gent que treballava pel seu enemic, en Lucio. Això va fer que la mare i en Marco s’haguesin de fer càrrec de tornar un prèstec que li devien a en Lucio.

  Les coses començen a canviar quan en Marco està treballant d’ajudant d’un arquitecte i a la mateix plaça estan entrenant els gladiadors d’un mestre important que ara amic del seu pare. Aquest home gairebé mor quan una pedra força gran cau durant les obres, però en Marco li salva la vida. El gladiador com a mostra d’agraïment li ofereix un dels seus gladiadors i si guanya al jocs en Marco i la seva mare es farien rics.

  En Marco no volia, però finament va escollir un dels gladiadors que era el més noble de tots, li va prometre que si guanyava el convat contra l’esclau d’en Lucio seria lliure, i aixó ho va fer. El gladiador del Marco va guanyar a l’altre que va morir igual que el seu amo al que li va donar un atac de cor durant aquesta batalla.

  Després de alguns anys de pobresa la família d’en Marco gràcies a l’esforç i a la sort havia sortit d’aquesta situació i van comercialitzar de nou amb Roma.

  Finalment, com he dit abans crec que aquesta producció està molt ben feta i molt ben documentada. Està molt bé que hagin fet aquesta pel·lícula per explicar com va ser aquesta gran Imperi anomenat Carthago Nova.

 19. Salve!!

  A la classe de llatí vam estar veien la pel·lícula, i sincerament m’ha agradat molt, està molt ben feta, sembla una pel·lícula real. La pel·lícula ens pot descriure més o menys com era Carthago Nova realment.

  De la pel·lícula destacaria el comerç o la manera de viure de la gent, perquè realment ens ensenya com era el comerç aquell temps i com la gent podía viure amb els diners que tenien.

  Si que hi ha un rerefons històric i és el de la romanització de la ciutat, es pot veure com va canviant la ciutat al llarg del temps.

 20. La película d’animació digital de Carthago Nova representa molt bé la història de Roma a l’antiga ciutat de Cartagena. És força interessant i entretinguda ja que explica la vida dels habitants i d’un home en especial.
  M’ha semblat divertit fer una activitat diferent i aprendre d’aquesta manera.

 21. Salvee!

  Aquesta pel·lícula a estat molt interessant , m’ha agradat molt sobre tot per el seu muntatge ha estat molt ben treballat. sembla real: els personatges, l’ambient, els carrers ,la vestimenta ,la forma en la que parlen m’ha semblat molt original i mirant aquesta pel·lícula crec que hem apres molt més sobre la època Romana a la perfecció, a més a més podem veure com a mida que van pasant els anys podem observar els diferents canvis que hi ha a la ciutat de Carthago i a la seva societat.

 22. Salve.

  Aquesta pel·lícula no la coneixia de res, però en veura el tràiler m’ha convençut per fer-ho. Trobo que té uns gràfics molt ben aconseguits. He buscat informació sobre Carthago Nova i he trobat el següent:

  La ciutat de Carthago va ser fundada al voltant de l’any 227 a.C pel general cartaginès Asdrúbal el Bello, gendre del general Almírcar Barca amb el nom de Qart Hadasht “Ciutat Nova”. Sembla ser que la ciutat no va ser fundada “ex novo”, sinó que es va fer sobre un assentament anterior ibèric o tartèsi. Hi ha constància d’intencanvis comercials amb els fenicis des del segle VIII a.C. al llarg de tota la costa. A més a més, tradicionalment s’ha associat Cartagena amb la ciutat de Mastia, mencionada pel poeta grecollatí Avieno, en la seva obra anomenada Ora maritima(que recull les noticies més antigues conservades sobre la Península Ibèrica.

  Tota la costa de Cartagena i Mazarrón era extraordinariament cobdiciada en l’antiguitat pels seus importants jaciments minerals de plom, plata, zinc i altres minerals. L’explotació i comercialització de minerals de les mines de Cartagena i Mazarrón està documentada des del temps dels fenicis.

  Enhorabona per l’article.

  Vale.

 23. Retroenllaç: Problemes mediambientals dels grecs i els romans | Ecologia i sostenibilitat a l'antiguitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *