OBJECTIUS

  1. Distingir els cristalls minerals de roques cristal·lines ígnies i metamòrfiques, i diferenciar minerals i partícules minerals d’altres tipus de partícules de roques sedimentàries.
  2. Reconèixer característiques i propietats físiques que permeten identificar en mostra de mà els diferents minerals petrogenètics.
  3. Identificar minerals tot tenint en compte el context petrogenètic.

MATERIAL

– Llapis 2HB i goma

– Regle graduat

– Goniòmetre o transportador d’angles

– Mostres de mà de diferents roques cristal·lines ígnies i metamòrfiques, i de roques sedimentàries carbonàtiques, evaporítiques i siliciclàstiques.

– Àcid clorhídric diluït al 10% volum.

– Mostres minerals de l’escala de Mohs o, alternativament, altres instruments per al reconeixement de duresa relativa (placa de vidre, fulla de ganivet…).

FONAMENTS

A primer d’ESO vàreu desenvolupar una pràctica de reconeixement de les propietats dels minerals i d’identificació dels principals minerals de cadascun dels 9 grups minerals.

Tot i que es poden reconèixer fins a 6.000 minerals diferents a la Terra, els minerals que formen les roques són molts menys. Es parla de minerals petrogenètics quan ens referim a aquells minerals que són habituals a les roques i que les caracteritzen. La resta de minerals es troben només de forma ocasional concentrats en estructures geològiques concretes (esquerdes, filons, concrecions, etc.) relacionades amb la seva gènesi.

Tres minerals petrogenètics comuns són el quars, el feldspat alcalí i la mica biotita. Tots tres minerals formen part del grup dels Silicats, i són els minerals essencials que formen i caracteritzen els granitoides (roques ígnies cristal·lines). De manera secundària o accessòria poden ser presents altres minerals en aquestes roques.

En les roques metamòrfiques són comuns els minerals del grup dels fil·losilicats (miques i serpentines), però també els granats i, en el cas dels marbres, els carbonats.

Les roques sedimentàries evaporítiques estan formades bé per minerals del grup dels fosfats (els guixos), bé per minerals del grup dels halurs. Les roques sedimentàries carbonàtiques estan formades per minerals del grup dels carbonats.

Finalment, les roques sedimentàries siliciclàstiques, com que són d’origen detrític, estan formades per partícules rocoses d’altres roques. Els sediments més madurs (que han patit major transport) tindran una proporció més elevada de partícules minerals d’elevada duresa. En canvi, els sediments menys madurs estaran formats per fragments de roca amb un contingut mineral similar al de l’àrea font.

PROTOCOL

1. Dibuixa la textura visible a simple vista o amb l’ajuda d’una lupa binocular de les mostres de mà de les roques proporcionades pel professor.

2. Descriu les característiques dels minerals (color, forma dels cristalls, mida, lluïssor, etc.

3. Identifica els minerals. Et pots ajudar del context geològic amb l’objectiu d’orientar les teves conclusions.

4. Observa les imatges següents i descriu les roques des d’un punt de vista textural. Identifica els minerals indicats amb una lletra:

Granodiorita

Granit

Marbre

Esquist

Calcària fossilífera

Conglomerat