OBJECTIUS

1. Conèixer i promoure mecanismes de reciclatge de residus domèstics.
2. Conèixer i respectar les mesures de protecció i seguretat en l’ús de productes corrosius.
3. Interpretar els processos de canvi químic implicats en la fabricació del sabó.
4. Elaborar una infografia sobre el sabó.

MATERIAL

– 1 litre d’oli de cuina usat prèviament filtrat per eliminar-ne les partícules sòlides
– 1 litre d’aigua

– 170 g de sosa càustica (Hidròxid de sodi (NaOH))
– Recipient de plàstic
– Motllos de goma per fer glaçons

– Espàtula de fusta de mànec llarg (serveix un pal de fusta)
– Guants de protecció
– Ulleres de protecció
– Colorant alimentari (opcional)
– Essència natural (opcional)

– Accés a internet
– Consulta de l’activitat “Infografia de les roques sedimentàries” com a model per crear una infografia

FONAMENTS

La saponificació és el procés d’hidròlisi dels àcids grassos que formen el greix o l’oli en un medi alcalí com la sosa càustica o el lleixiu. El resultat d’aquesta reacció química és la formació de sabó, que és una sal amfipàtica, és a dir, que té una part hidròfila (àvida per l’aigua) i una part hidròfoba (que fuig del contacte amb l’aigua).

La capacitat detergent del sabó prové d’aquesta propietat amfipàtica. El greix, que no és soluble en aigua, s’adhereix a la part hidròfoba del sabó, mentre que la part hidròfila del sabó li permet dissoldre’s en l’aigua. Així, la brutícia d’origen greixós és arrencada de la roba per les molècules de sabó i arrossegada per l’aigua.

PROTOCOL

1) Posa’t la mascareta i els guants i dissol la sosa càustica en l’aigua dins el recipient de plàstic remenant a poc a poc i amb compte per a evitar esquitxades (sempre s’ha d’afegir la sosa a l’aigua i no a l’inrevés). Pensa que l’hidròxid de sodi és corrosiu!

Notaràs que la solució es va escalfant. El resultat és la formació d’un tipus de lleixiu (però no del lleixiu comercial, que és hipoclorit sòdic (NaClO)).

2) Afegeix lentament i de manera progressiva l’oli de cuina usat que prèviament hauràs filtrat per a eliminar els residus sòlids, sense deixar de remoure el producte resultant. La solució s’anirà transformant en una massa pastosa i homogènia (segurament quedarà un líquid que no formarà sabó, constituït per aigua, glicerina i restes de sosa).

3) Quan la massa hagi adquirit prou consistència, homogeneïtza-la removent-la bé (evitant esquitxades) i aboca-la als motllos. Pressiona-hi per distribuir la massa per tot el motllo evitant bombolles d’aire i deixant anar el líquid sobrant. Si vols afegir colorant i essència, els has d’incorporar a la massa abans d’abocar-la als motllos (no t’oblidis de remoure-ho molt bé).

4) Deixa reposar el sabó unes hores abans de desemmotllar-lo i deixa després que s’assequi uns dies i s’evapori la resta de lleixiu abans d’utilitzar-lo.

ACTIVITATS

A) Busca informació que et permeti respondre extensament a les qüestions següents. Justifica sempre les teves afirmacions:

a. Per què l’hidròxid de sodi és corrosiu?

b. Per què s’escalfa la solució d’hidròxid de sodi i aigua? Què succeeix des d’un punt de vista químic?

c. Podem fabricar sabó amb lleixiu comercial (hipoclorit sòdic) en comptes d’utilitzar sosa càustica?

d. Com és l’estructura química de l’oli i què li succeeix quan l’afegim a la solució de sosa? Què és el sabó des d’un punt de vista químic? (busca informació sobre el procés químic de saponificació).

e. D’on procedeix la glicerina resultant? Cal eliminar-la o la podem deixar amb el sabó? (argumenta els pros i contres.)

B) Busca informació sobre la història de l’ús de sabó des de l’antiguitat. Saps que també es pot fabricar sabó amb cendra? Busca’n els detalls.

C) Valora justificadament des del punt de vista ambiental el reciclatge d’oli de cuina per fabricar sabó casolà (pots incorporar dades numèriques aproximades sobre la generació anual de residus d’oli de cuina a casa teva i el possible estalvi en la compra de sabó).

D) Explica la teva experiència personal en l’ús del sabó que has fabricat. Com el podries millorar?

E) Confecciona una infografia de format i contingut lliures a partir de l’experiència i de tota la informació trobada.