L’ovella

Nom científic: Ovis aries.
Família: Bòvids.

L’ovella és un animal mamífer de mida semblant a la cabra que fa uns 60-80 cm d’altura i uns 100-130 cm de llargada.
Té la pell recoberta de llana de color blanc o marró clar.

La femella no té banyes; el mascle, anomenat moltó o marrà, en pot tenir, segons les races.
No té dents incisives al maxil·lar superior.
La cua és llarga, tot i que generalment li tallen quan és jove. Les potes són primes i acaben en 2 peülles.
Menja herba, cereals, brots, fulles. És un animal remugant.

La femella gesta durant 5 mesos i pareix 1-2 cries que s’alimenten de llet i que s’anomenen xais.
Les ovelles es crien en ramats que són portats a pasturar per un pastor. De nit es tanquen en un recinte anomenat pleta.
Acostumen a seguir sempre a les que van davant.

L’ovella va ser domesticada fa uns 11.000 anys.
Actualment de l’ovella se n’obté llet, carn, pell i llana. De la llet se’n fa el formatge d’ovella, molt apreciat pel seu bon gust.
Al món hi ha més de 800 races d’ovelles, que viuen des de la plana fins l’alta muntanya.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en animals, mamífers, ovelles, vertebrats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *