Nom científic: Dama dama.
Família: Cèrvids.
La daina és un animal mamífer força gran; fa uns 130-160 cm de llargada, 80-110 cm d’alçada i pesa al voltant de 50-80 kg.
El mascle té unes grans banyes en forma de pala que acaben en diverses puntes i que renova cada any durant la primavera.
El pelatge és de color marró rogenc amb taques blanques, però a l’hivern agafa tons grisos. La panxa és blanquinosa. Té una taca blanca amb dues línies negres al voltant de la cua, la qual és negra pel damunt i blanca per sota.
Té la cua més llarga que el cérvol, podent arribar als 20 cm.
Les potes són llargues i primes; acaben en dues peülles.
Menja fulles i brots d’arbres i arbustos; també menja herba.
Els mascles a la tardor lluiten entre ells emetent un crits profunds per aparellar-se amb les femelles i marcar el territori.
La femella gesta durant 8 mesos i pareix 1 única cria que resta amagada durant les 3 primeres setmanes; després la cria acompanya la mare fins al segon any.
Viu en boscos de muntanya amb clarianes on hi hagi herba.
Acostuma a moure’s cap al vespre, la nit i la matinada. Durant el dia descansa amagada entre la vegetació.
Les femelles i les seves cries es mouen en ramats diferents als ramats dels mascles. Només es retroben durant l’època de l’aparellament.
Pot viure entre 10 i 20 anys.
Des de molt antic ha estat caçada en estat salvatge i va ésser eliminada de la major part dels nostres boscos en segles passats.
Actualment ha esta reintroduïda en algunes zones dels Pirineus i en el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.