La cadernera

Nom científic: Carduelis carduelis.

Família: Fringíl·lids.

La cadernera és un ocell que fa uns 12 cm de llarg i que té uns colors que la fan fàcilment identificable.
El cap és de color blanc i negre, amb la cara vermella.
Pel dors és de color marró, el pit és marró clar amb zones blanquinoses; les ales tenen franges grogues i negres.
La cua és blanca i negra.
El bec és fort i de coloració clara.


Menja llavors, especialment de card; també petits fruits i alguns insectes.
Fa el niu en arbres o en una tanques vegetals com les fetes amb xiprers.
El niu està fet amb herba i molsa, folrat de llana i borrissol.
La femella pon 4-6 ous de color blavós amb petites taques marronoses. Els ous són incubats per la femella durant uns 12 dies; després neixen els pollets que comencen a volar al cap d’unes 2 setmanes.
Fa 2 o 3 cries cada any.


Viu en terres cultivades, horts i també en parcs urbans.
Acostuma a viure en grups que es mouen junts.
El seu vol és ondulat.
El fet de tenir un cant variat i melodiós ha fet que sigui un ocell apreciat pels ocellaires i per aquest motiu ha estat engabiat des de fa molts anys.

Cliqueu aquí per veure una selecció de fotos de la cadernera

cadernera.jpg

Més informació, cant i fotos de la cadernera

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en cadernera, ocells. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *