L’oreneta

L’oreneta (Hirundo rustica) és un ocell d’uns 19-20 cm de llargada, de color negre blavós, amb la panxa blanca i la gorja rogenca. Té una llarga cua en forma de forquilla.
Menja insectes capturats en ple vol.
Fa el niu amb fang i trossets de palla ben prop del sostre. Dins del niu hi posen materials més suaus com plomes, herba seca, …

La femella pon entre 4 o 5 ous i els incuba entre 14 i 16 dies. Els pollets segueixen dins del niu fins als 20-22 dies; quan comencen a volar fan petits vols fins a llocs propers on continuen essent alimentats pels pares.
Viu prop dels pobles petits, fent els nius a l’interior de les cases velles.
Vola amb rapidesa, amb canvis constants de direcció. Li agrada volar sobre basses d’aigua on captura insectes o beu aigua.
Canta de manera contínua, ja sigui amb sons curts o un refilet llarguíssim.

Cap a finals d’estiu es reuneixen moltes orenetes i es fàcil veure-les parades sobre els fils elèctrics; es preparen per emigrar cap a l’Àfrica on passen l’hivern, tornant a inicis de primavera. Acostuma a tornar cada any al mateix lloc on ha fet el niu.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en ocells, oreneta. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’oreneta

  1. sala diu:

    És molt interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *