Museu Marítim de Barcelona

De la meva visita al Museu Marítim de Barcelona guardo un bon record. No pas perquè m’agradi el mar i els vaixells, sinó per veure amb detall instruments de mesura antics i observar com feien els càlculs. Em va sorprendre veure un regle de càlcul per calcular arrels,potències, logaritmes i raons trigonomètriques i un llibre on es resolien triangles esfèrics.

Regle de càlculResolució de triangles esfèrics

Instantànies de València

Comparteixo amb vosaltres algunes instantànies que vaig fer en una sortida a València capital amb la meva família. Hi podreu veure elements geomètrics del pala i de l’espai, una taula de valors, un gràfic estadístic origial, un exemple de simetria central….

 

Consejo de Seguridad Nuclear

No ho hagués dit mai que a la comissaria de la policia nacional a Tarragona trobaria una idea per a un article del meu bloc. Mentre esperava a que m’atenguessin vaig observar que enganxat en una pared hi havia un cartell del Consejo de Seguridad Nuclear destinat als policies on s’informava sobre la radioactivitat i com actuar en cas de trobar un objecte sospitós. Concretament em vaig fixar en l’apartat “Principios básicos de protección frente a la irradiación”. Es parla de la relació de proporcionalitat (lineal, quadràtica i exponencial) entre la dosi de radiació rebuda i el temps, la distància i el blindatge.

radiacio_proporcionalitat

La sinceritat

Avui he iniciat la classe de 1r d’ESO demanant que llegissin un paràgraf de l’article d’El País del 12/11/2014 titulat “¿Alguna vez ha cobrado en b?” que fa referència a l’examen que estan passant els aspirants a unes alcaldies. Prèviament els he comentat el context actual al qual fa referència l’article.

elpais_nov_2014

Seguidament els he preguntat que en pensàvem i en general l’opinió ha estat: “És una bona persona doncs s’estima més treballar pel futur dels seus fills encara que cobri menys”. Els he demanat que pensessin més. Aleshores un parell d’alumnes han agafat la calculadora, fet que ressaltat amb un “molt bé!”. La gran majoria han començat a calcular i s’han adonat que alguna cosa no quadrava…Conclusió dels alumnes: “és una mentidera”.  Jo els he preguntat si, en els seus càlculs,  consideraven 12 o 14 pagues. Heu tingut en compte els impostos? Estan inclosos els extres? Ens cal més informació. No podem jutjar-la, però si posar en dubte la seva declaració.

Un tetraktys a Vall-de-roures

Aquest estiu he estat amb la família a Vall-de-roure (Valderrobres) un dies. Ens ha agradat molt. Ho teníem ben a prop i mai hi havíem estat. Ens vam allotjar a Apartamentos San Cristobal, us el recomano. Vam fer una visita guiada de dues hores ben bones amb guia, us ho recomano. Al voltant de Vall-de-roures també hi ha pobles molt macos de visitar, no us perdeu Peñarroya, Fuentespalda, Cretas, Calaceite, El parrisal i les Pesqueres a Beceite, entre d’altres.

Durant la visita guiada a Vall-de-roures no vam passar per darrera l’església, va ser al dia següent que hi vam passar i em vaig adonar que en un lateral hi havia una obertura en forma triangular. Normalment els rosetons són rodons i no triangulars!

valderobresAquesta tarda he tingut una estona per indagar per Internet. Us deixo dos enllaços per descobrir que és: Lugares mágicos de Aragón i la Wikipedia.