Canvi climàtic

Què és el canvi climàtic?

És el canvi de la temperatura de la terra.

Al llarg de la història sempre hi ha hagut canvis  en la temperatura de la terra. Hi ha hagut 5  glaciacions i desprès pujades de temperatures.

Què és una era glacial o glaciació:

La glaciació  és un refredament de la terra, originat a partir d’estius frescos i hiverns rigorosos. La neu acumulada durant l’hivern no acaba de fondre a l’estiu a causa de la congelacio. L’absorció de calor és menor, perquè el gel fa de mirall dels raigs solars,  i  any rere any va augmentant la superfície de la capa de gel (o glaç). Aquest fenomen duu parell el descens del nivell del mar.

Les glaciacions estan produïdes per la unió de diversos factors com són:

  1. Les variacions de la terra. (Moviment de translació)
  2. Canvis en l’atmosfera (increments CO2)
  3. I la deriva continental.

Les glaciacions es caracteritzen pel fred, clima humit i gruixudes capes de gel que s’estenen des de cadascun dels pols.

Les 5 glaciacions:

  1. Huroniana 2400-2100 milions d’anys.
  2. Criogènic 850-635 milions d’anys.
  3. Andina-Sahariana 450-420 milions d’anys.
  4. Karoo 360-260 milions d’anys.
  5. Cuaternaria 2.58 milions d’anys fins l’actualitat.

La pujada de temperatura de la terra, sol venir associada a un augment dels gasos d’efecte hivernacle,  aquest gasos no deixen escapar la calor produïda pel sol que incideix a la terra.

Els canvis de temperatura al llarg del temps han estat molt lents, menys en algun cas en concret, com va ser la caiguda d’un gran meteorit a la terra fa uns 65 milions d’anys, que va provocar un canvi radical de les condicions de vida a la terra, com la posterior pujada de la temperatura del planeta, això va provocar l’extinció dels dinosaures.

Els científics creuen que el termòstat de la terra es molt sensible, i si es manipulen les condicions atmosfèriques fora de la normalitat, el canvi climàtic es pot accelerar.

Des de fa anys que l’home juga amb aquestes condiciones atmosfèriques, provocant la emissió de gasos efecte hivernacle que produeixen un canvi molt mes accelerat del clima.

En aquest gràfic podem observar la relació que hi ha entre la pujada de les temperatures i el nivell de CO2, es pot veure clarament com van parells, menys en els últims anys que creix i molt el nivell de CO2. Molts científics creuen que pot haver una gran pujada de temperatura.

Vídeo explicatiu de com podem ajudar a frenar el canvi climàtic.

https://youtu.be/1-g73ty9v04

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *