Els fongs

 

Els fongs (Fungi) són un regne d’organismes de cèl·lules eucariotes, de digestió externa (els fongs expulsen fora del cos enzims que descomponen les restes orgàniques, per tal que alliberin els nutrients que contenen) i que inclou tant organismes unicel·lulars, com els llevats (els llevats són fongs microscòpics normalment unicel·lulars) i les floridures, com pluricel·lulars, els quals produeixen un cos fructífer (que dona fruit) que coneixem com bolet.

 

Tipus de cèl·lula:

Eucariota.

 

Classes de fongs:

Ficomicets

Eumicòfics                 Ascomicets

Basidiomicets.

 

 

FICOMICETS:

Formats per hifes en les que totes les cèl·lules estan comunicades (la separació entre les cèl·lules ha desaparegut).

Els més coneguts són les floridures blanques que apareixen sobre els aliments i alguns paràsits com el míldiu que ataca la vinya.

 

ASCOMICETS:

Les hifes d’aquests fongs tenen les cèl·lules separades per les seves membranes, encara que poden presentar un orifici que les comuniqui.

Els més coneguts són els llevats, responsables dels processos de fermentació del pa i de les begudes alcohòliques, les floridures verdes, les trufes (trufas en castellà) molt apreciades en gastronomia, i les múrgoles, uns bolets en forma de rusc (en castellà se’n diu colmenillas) i que surten per primavera.

 

BASIDIOMICETS :

Es caracteritzen pel tipus d’esporangi, diferent del dels casos anteriors, i que molts d’ells quan arriba l’època de la reproducció desenvolupen els cossos fructífers que coneixem com bolets.

Els bolets estan formats per un peu o estípit i per un barret o píleu.

 

Funcions Vitals:

ALIMENTACIÓ:

L’alimentació dels fongs és heteròtrofa, és a dir, que no poden produir el seu propi aliment com ho fan les plantes. Descomponen la matèria orgànica amb enzimes, absorbent les substàncies nutritives. Els fongs s’alimenten sempre de matèria orgànica:

  • FONGS PARÀSITS , la matèria procedeix d’organismes vius.
  • FONGS SAPRÒFITS , la matèria procedeix de restes d’organismes morts.
  • FONGS SIMBIÒTICS, intercanvien aliments amb plantes o animals. És diuen micorrices.

 

REPRODUCCIÓ:

 

Els fongs estan formats per una massa de filaments blancs que s’anomena miceli. Quan la temperatura i humitat són les adequades, del miceli en surten uns filaments especials, a l’extrem de les quals hi ha l’esporangi, la part del fong que conté les espores.

Es reprodueixen sobre tot per mitjà d’espores, que es dispersen i germinen quan les condicions són favorables. Les espores es produeixen sexual (espores de diferent sexe es troben) i asexualment(per si soles). Llavors de les espores surt un fong.

 

RELACIÓ:

 

Els fongs són els últims de la cadena alimentària. Són els encarregats de descompondre la matèria orgànica en substàncies inorgàniques que les alliberen a l’aire i al terra per ser utilitzades pels productors primaris, permetent així l’inici del cicle de la cadena alimentària.

 

 

 

 

 

Guillem i Aleix.

Un comentari a “Els fongs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *