ARTICLE 6: PROTECCIÓ DE DADES COM ENS AFECTA?

S’està parlant molt del tractament de dades i de la protecció de les dades personals, però a vegades potser no som del tot conscients del què són les dades personals i  del què significa tractar-les?

Són dades personals totes les informacions relatives a una persona física que la fan identificable o que es pugui determinar.

 

Calen uns principis, és a dir una  normativa de protecció de dades  que caldrà tenir en compte a l’hora de tractar dades personals.

Partint de la base que qualsevol acció que es fa d’una dada suposa un tractament, cal considerar que prèviament cal un consentiment, de manera que  aquest consentiment sigui vàlid i ens pugui servir de base jurídica, cal que compleixi una sèrie de requisits.

Les escoles han de garantir la protecció de l’interès dels menors i dels seus drets i llibertats fonamentals. sobretot  en el moment de la publicació o difusió de les seves dades personals a través d’internet.

Quan es vulgui publicar imatges dels alumnes cal disposar del consentiment previ dels pares o tutors dels alumnes. Les dades que es donen han de ser exactes i actualitzades, i és necessari informar  de qui recull les dades, quin és el tractament que se’n farà i quines són les finalitats de l’obtenció de les dades. A més, les dades no es poden conservar  indefinidament, cosa que implicarà establir un protocol d’eliminació.

Fa por pensar també en els ciberatacs que es produeixen en el sector educatiu, per això és molt necessari  que tots i totes siguem capaços d’adoptar algunes estratègies en ciberseguretat per evitar ensurts…Si ve el risc zero és difícil, si optem per algunes mesures potser ho posem una mica més difícil als possibles hackers!

En primer lloc, canviar les contrasenyes sovint i  pensar que si la clau és molt curta o és dèbil, més fàcil és d’identificar. Una altra cosa molt important és encriptar dades

S’han de revisar els arxius adjunts o els enllaços per assegurar-nos que és fiable, i els correus electrònics poc corrents caldria comprovar si darrera hi ha una suplantació d’identitat o no.

Per últim també cal considerar que és bàsic disposar d’un sistema de còpies de seguretat .

Per acabar, mencionar que cal ser molt conscients a l’hora de prendre mesures  ja que això ajuda a prevenir ciberatacs. Per desgràcia, l’activitat cibercriminal continua el camí de batre nous rècords i traspassa sovint línies vermelles ja que no para de créixer i esdevé una autèntica amenaça.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *